Γερμανικά ΜΜΕ για ΔΕΘ: Καλή και γρήγορη αρχή για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Γερμανικά ΜΜΕ για ΔΕΘ: Καλή και γρήγορη αρχή για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Για «καλή και γρήγορη αρχή» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την παρουσία και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση της φορολογίας έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους πολίτες.

«Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη είχε το σύνθημα "ευημερία για όλους"... Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάτι για όλους με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι εκτός από τη μείωση της φορολογίας, η νέα κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις εντός τους Σεπτεμβρίου ώστε να επιταχύνει τα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα. 

H Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη έθεσε πιο «ρεαλιστικούς» για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους πιστωτές πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και στη συνέχεια 2,2% για πολλά χρόνια.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είχε μία καλή και γρήγορη αρχή. Μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ηρώδου Αττικού, με μία ολόκληρη στοίβα έτοιμων νομοσχεδίων. Επιπλέον ο Μητσοτάκης έδωσε ήδη ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία είχε καθυστερήσει για πολλά χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά και η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό- το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη». 

«Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι συνθήκες αυτές είναι αντιπαραγωγικές. Ελπίζει από το 2021 να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος σε 2% ώστε να υπάρξει χώρος για περισσότερες μειώσεις στη φορολογία αλλά και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα. 

Από τη μεριά του το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη φερεγγυότητά της, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να τονώσει την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει "ευημερία" την Ελλάδα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

AP Photo/Giannis Papanikos