Γερμανία: Προς παράταση οι έλεγχοι πτήσεων από Ελλάδα

Γερμανία: Προς παράταση οι έλεγχοι πτήσεων από Ελλάδα

Την θέση του νέου υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer ότι η Γερμανία θα παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά της όσο καιρό η ΕΕ δεν ελέγχει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορά της, συμμερίζεται και η καγκελάριος Merkel, όπως μετέδωσε η Dw.com.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert ενημέρωσε στο σημερινό μπρίφινγκ, ότι η καγκελάριος Merkel και ο υπουργός Εσωτερικών συμφώνησαν ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου των γερμανικών συνόρων, «επειδή η προστασία των εξωτερικών συνόρων, για την οποία συνεργαζόμαστε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δεν έχει ολοκληρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Merkel, μιλώντας την ημέρα της ορκωμοσίας της στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόραση ZDF, εξέφρασε τη λύπη της που δεν διασφαλίστηκε ο σχετικός έλεγχος πριν από το 2015, πριν δηλαδή τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία μέσω της βαλκανικής οδού.

Οι έλεγχοι που γίνονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από την Ελλάδα επιβλήθηκαν μέσα του περασμένου Νοεμβρίου για 6 μήνες. Το συμπέρασμα από τα λεγόμενα του Seibert αλλά και του εκπροσώπου από το υπουργείο Εσωτερικών Johannes Dimroth είναι ότι παράλληλα με τα χερσαία σύνορα θα παραταθούν πιθανότατα και οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια για πτήσεις από Ελλάδα.

«Το καθεστώς των ελέγχων εκπνέει μέσα Μαΐου» ανέφερε ο Dimroth. «Το εάν χρειαστεί παράταση θα αποφασιστεί μέσα με τέλος Απριλίου, επειδή υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης (στην ΕΕ) πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κι αυτό παίρνει διαδικαστικά χρόνο».

(φωτογραφία AP)