Γερμανία: Παραδέχεται ότι οι πρόσφυγες που επαναπροωθούνται στην Αυστρία έχουν αυξηθεί

Γερμανία: Παραδέχεται ότι οι πρόσφυγες που επαναπροωθούνται στην Αυστρία έχουν αυξηθεί

Η γερμανική αστυνομία παραδέχθηκε σήμερα πως έχει σημειωθεί ελαφρά αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που επαναπροωθούνται στην Αυστρία, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει νέα οδηγία για την επαναπροώθηση των προσφύγων παρά την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα της υποδοχής αιτούντων άσυλο.

"Είναι αλήθεια πως ο αριθμός (των ατόμων που επαναπροωθούνται) βρίσκεται σε ένα επίπεδο λίγο πιο αυξημένο τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός παραμένει σε ένα εύρος που κυμαίνεται από λίγο κάτω-λίγο πάνω από εκατό την ημέρα. Εξάλλου, ο αριθμός των προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας και καταγράφονται από την αστυνομία παρουσιάζει σημαντικές καθημερινές διακυμάνσεις.

Η αυστριακή αστυνομία δήλωσε τη Δευτέρα πως οι γερμανικές αρχές επαναπροωθούν έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν στη Σκανδιναβία.

"Ο καθημερινός αριθμός των μεταναστών που επαναπροωθούνται ξεπέρασε τους 60 τον Δεκέμβριο και τους 200 από την αρχή του έτους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Φούρτνερ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Άνω Αυστρίας (βόρεια).

Η επαρχία αυτή καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που επιθυμούν να εισέλθουν στη Γερμανία, δηλ. από 1.000 έως 2.000 ανθρώπους την ημέρα.

Η πλειονότητα των μεταναστών που επαναπροωθούνται από τη Γερμανία είναι "επειδή δεν επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα αυτή", διευκρίνισε ο Φούρτνερ. Η πλειονότητα από αυτούς είναι "Αφγανοί που επιδιώκουν να φθάσουν στη Σουηδία και τη Δανία, καθώς επίσης Μαροκινοί και Αλγερινοί", είπε.

Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εισόδου που έχουν θέσει οι γερμανικές αρχές συμπίπτει με την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων από τη Σουηδία και τη Δανία στα σύνορά τους, καθώς και με τα βίαια επεισόδια στα οποία φέρεται να ενεπλάκησαν πρόσωπα ξένης καταγωγής στην Κολονία στις 31 Δεκεμβρίου.

Επιστρέφοντας στην Αυστρία, σχεδόν το σύνολό τους επιχειρούν και πάλι την είσοδο στη Γερμανία και οι περισσότεροι καταφέρνουν να εισδύσουν στη χώρα αυτή από άλλες οδούς, έχει προειδοποιήσει, ωστόσο, η αυστριακή αστυνομία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου πως δεν θα επαναπροωθεί πλέον τους σύρους πρόσφυγες προς τη χώρα εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η Ελλάδα.

Πέρυσι η Γερμανία δέχθηκε περίπου 1,1 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ προκαλώντας έντονη δημόσια συζήτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ