Γερμανία: Μεγάλη υποχώρηση της δημοτικότητας της A. Merkel μετά τις επιθέσεις

Γερμανία: Μεγάλη υποχώρηση της δημοτικότητας της A. Merkel μετά τις επιθέσεις

Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου, στην τελευταία έρευνα του DeutschlandTrend μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουλίου, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή που ξεκίνησε η δεύτερη θητεία της το 2013, όπως μετέδωσε το Politico. 

Συγκεκριμένα, η υποστήριξη στο πρόσωπο της Angela Merkel υποχώρησε στο 47% από το 58% στο οποίο βρισκόταν κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση, που είχε διενεργήσει ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD στις αρχές Ιουλίου.

Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση διεξήχθη από το ινστιτούτο Infratest στις 1 με 2 Αυγούστου, μετά τις επιθέσεις στο Βίρτσμπεργκ στις 18 Ιουλίου, στο Μόναχο στις 22 Ιουλίου και στο Άνσμπαχ στις 24 Ιουλίου.

To 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την πολιτική ασύλου της A. Merkel, ενώ το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστή πορεία έπεσε στο 34% - το χαμηλότερο από την εποχή που τέθηκε το ερώτημα για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις, το περασμένο φθινόπωρο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Horst Seehofer, ο οποίος είχε υιοθετήσει έντονα επικριτική στάση για την πολιτική ασύλου της A. Merkel, είδε την υποστήριξη στο πρόσωπό του να αυξάνεται κατά 11 μονάδες, στο 44%.

Ο P. Seehofer είχε ζητήσει να γίνει διασταύρωση των στοιχείων των προσφύγων και μεταναστών, ενώ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη Βαυαρία, όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες από τις επιθέσεις, είναι «σοβαρή και απειλητική».

Η δημοσκόπηση εμφάνισε, τέλος, ότι πλέον δημοφιλής πολιτικός της χώρας είναι ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, με ποσοστό αποδοχής 71% τοις εκατό. Ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble με 60%, ενώ η κα Merkel βρίσκεται στην έκτη θέση.