Γερμανία: Η Bundestag επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Γερμανία: Η Bundestag επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία επικύρωσε την Παρασκευή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες αφότου τα 30 μέλη υπέγραψαν την πιο σημαντική επέκταση της συμμαχίας την Τρίτη. Το κοινοβούλιο στο Βερολίνο καθώς και η Bundesrat που ομαδοποιεί τα ομοσπονδιακά κράτη ενέκριναν τα πρωτόκολλα προσχώρησης και για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Αυτό δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια - για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Twitter.


Τα έγγραφα πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια και των 30 μελών της συμμαχίας, προτού η Φινλανδία και η Σουηδία μπορούν να προστατευθούν από τη ρήτρα άμυνας του ΝΑΤΟ που δηλώνει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων.

Η επικύρωση είναι πιθανό να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, αλλά στο μεταξύ το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη μπορούν ήδη να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ και να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα υπάρξουν σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».