Γερμανία: Το 61% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται κανένα για να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας

Γερμανία: Το 61% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται κανένα για να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας

Η δημοτικότητα των παραδοσιακών κομμάτων της Γερμανίας βρίσκονται σταθερά σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FPD), αλλά ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τους Πράσινους και το Die Linke, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, το CDU/CSU παραμένει σταθερό στο 36%, 5,5 μονάδες λιγότερες από το ποσοστό που κέρδισε στις εκλογές του 2013, ενώ το FDP έχασε μία μονάδα την προηγούμενη εβδομάδα πέφτοντας στο 5%.

Το SPD φαίνεται να κερδίζει το 24%, οι Πράσινοι 11% και το Die Linke 9%. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται επίσης σταθερό στο 9%.

Παράλληλα η εμπιστοσύνη των Γερμανών στα παραδοσιακά κόμματα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος. Το 24% των Γερμανών εμπιστεύεται το CDU/CSU να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το SPD μόλις το 8%, ένα ποσοστό που παρουσιάζει μείωση κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την άλλη, το 61% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί φέτος.

Εξάλλου σύμφωνα με το Forsa, τα τρία τέταρτα των Γερμανών θα ήθελαν να παρακολουθούνται οι αντιισλαμικές διαδηλώσεις του Pegida από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Καθώς στις κινητοποιήσεις του αντιμεταναστευτικού κινήματος έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα ακραία φαινόμενα και δηλώσεις, το 76% των Γερμανών επιθυμεί να παρακολουθούνται οι πορείες που πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη. Μόνο το 18% έχει αντίθετη γνώμη.

Μεταξύ αυτών που είναι αντίθετοι στην παρακολούθηση του Pegida, τα δύο τρίτα (66%) είναι υποστηρικτές του AfD, ενώ ανάμεσα στους Ανατολικογερμανούς το 26% έχει την ίδια άποψη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ