Γαλλία: Τραγωδία με χιονοστιβάδα που παρέσυρε δέκα μαθητές στις Άλπεις

Γαλλία: Τραγωδία με χιονοστιβάδα που παρέσυρε δέκα μαθητές στις Άλπεις

Δέκα μαθητές και ο καθηγητής τους παρασύρθηκαν σήμερα από μια χιονοστιβάδα στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και πέντε αγνοούνται, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των τοπικών αρχών.

Ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών και ένας υπήκοος Ουκρανίας, που δεν ανήκε στην ομάδα των μαθητών, σκοτώθηκαν.

Αρχικά, οι γαλλικές αρχές είχαν γνωστοποιήσει ότι μια παρέα δέκα μαθητών συνοδευόμενη από έναν εκπαιδευτικό επισκεπτόταν την περιοχή από τη Λιόν (νοτιοανατολικά) και παρασύρθηκε από τους όγκους χιονιού αργά το απόγευμα σε μια κλειστή πίστα στο χιονοδρομικό κέντρο Deux Alpes. Λίγο αργότερα ωστόσο επισήμανε ότι οι ομάδες διάσωσης διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ανθρώπων, εκτός της ομάδας αυτής.

Πέντε παιδιά αγνοούνται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν εάν έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι ή όχι, επισήμανε η χωροφυλακή.

Ένας από τους ανήλικους απεγκλωβίστηκε σώος, σύμφωνα με την αστυνομία, που έχει αναπτύξει δυνάμεις διάσωσης με τη συμβολή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και τριών ελικοπτέρων, το ένα εκ των οποίων είναι εξοπλισμένο με μια θερμική κάμερα.

Μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις, στις αρχές Ιανουαρίου, οι αρχές προειδοποιούν εναντίον του αυξημένου κινδύνου σχηματισμού χιονοστιβάδων στις γαλλικές Άλπεις.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, 4 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την ζωή τους αφού παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδες: δύο σκιέρ από τη Λιθουανία σκοτώθηκαν την 3η Ιανουαρίου στην Άνω Σαβοΐα, έπειτα ένας Ισπανός σκιέρ και ένας Τσέχος σκιέρ την 5η Ιανουαρίου στη Σαβοΐα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ