Γαλλία: Κάλεσμα ακροδεξιών σε συμμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Γαλλία: Κάλεσμα ακροδεξιών σε συμμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Οι ηγέτες του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Ερίκ Ζεμούρ, τον ακροδεξιό υποψήφιο ο οποίος αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας στον πρώτο γύρο, κάλεσαν τα δεξιά και τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα να συμμαχήσουν ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι του κόμματος Reconquest του Ζεμούρ δήλωσαν στην εφημερίδα Le Figaro ότι είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες για συνασπισμό με το κόμμα National Rally της Μαρίν Λεπέν, η οποία θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, καθώς και τους Ρεπουμπλικάνους.

«Αυτή η επιλογή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη μοναδικότητα της γραμμής και της στρατηγικής μας, η οποία δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στο πολιτικό φάσμα», ανέφεραν οι Μαριόν Μαρεσάλ, Γκιγιόμ Πελτιέ και Νικολά Μπα, σε κοινή τους δήλωση. Πρόσθεσαν ότι ανησυχούν πως οι εκλογές «παίζονται σε αριστερές θέσεις».

Ο Ζεμούρ, ο οποίος είχε προτείνει, αν εκλεγεί να απελαθούν άνεργοι μετανάστες και να μπλοκάρει τα εμβάσματα, είδε την υποστήριξη στο πρόσωπό του να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους να συσπειρώνονται γύρω από τη Λεπέν, η οποία είχε αντιμετωπίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο και το 2017.

Μιλώντας στο BFM TV, η Μαρεσάλ, η οποία είναι ανιψιά της Λεπέν, ανέφερε ότι η εκλογή της Λεπέν στον πρωθυπουργικό θώκο, σε περίπτωση που ο Μακρόν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές θα ήταν «μια επιλογή». Η Μαρεσάλ εντάχθηκε επίσημα στην εκστρατεία του Ζεμούρ τον περασμένο μήνα - σε κίνηση που αποτέλεσε πλήγμα για την εκστρατεία της Λεπέν.

Το προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις διευρύνθηκε ενόψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής, αλλά η νίκη του δεν είναι εξασφαλισμένη. Και οι δύο υποψήφιοι φλερτάρουν ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον ηγέτη του ακροαριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να απέχουν ή να ψηφίσουν λευκό.

Ο Μελανσόν προέτρεψε την Τρίτη τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό στην ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης του Ιουνίου, αφού κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με 22% των ψήφων έναντι 23% της Λεπέν.