Γαλλία: Άρχισαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015

Γαλλία: Άρχισαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015

Άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων κατά του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo, αστυνομικών και εβραίων τον Ιανουάριο του 2015 στο Παρίσι με τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε κατ''αρχάς τα αποκαλυπτήρια μιας τιμητικής πλάκας "στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης που διαπράχθηκε στα γραφεία" του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όπου οι τζιχαντιστές αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί σκότωσαν 12 ανθρώπους.

Συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, έκανε στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια άλλης μιας πλάκας σε κοντινή λεωφόρο, εκεί όπου ένας αστυνομικός, ο Αχμέντ Μεραμπέ, είχε πέσει νεκρός λίγο μετά την επίθεση στο σατιρικό έντυπο και αυτός από τα πυρά των αδελφών Κουασί.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της τρίτης τιμητικής πλάκας για τα θύματα του εβραϊκού παντοπωλείου στο ανατολικό Παρίσι όπου ένας τρίτος τζιχαντιστής, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, επιτέθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2015, σκοτώνοντας τρεις πελάτες και έναν εβραίο υπάλληλο.

Οι σύντομες αυτές τελετές κατά τις οποίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή έγιναν παρουσία των οικογενειών και συγγενών των θυμάτων.

Στις τρεις τιμητικές πλάκες αναφέρονται τα ονόματα των θυμάτων των επιθέσεων.

Οι επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους: εκτός από τους 12 νεκρούς, ανάμεσά τους 5 σκιτσογράφοι, της επίθεσης στο Charlie Hebdo, άλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σουπερμάρκετ κασέρ, όπως και μια αστυνομικός από τα πυρά του Κουλιμπαλί στις 8 Ιανουαρίου στο Μονρούζ, στο νότιο Παρίσι. Τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στη μνήμη της θα γίνουν εκεί το Σάββατο.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας, με συγκέντρωση που θα γίνει στη μνήμη των 17 νεκρών των επιθέσεων του Ιανουαρίου, αλλά και των 130 νεκρών των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, των χειρότερων στην ιστορία της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ