Γ. Σταθάκης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει

Γ. Σταθάκης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ όσον αφορά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα», αλλά υπογράμμισε ότι «η αξιολόγηση δεν μπορεί να παραταθεί πλέον, πρέπει να κλείσει, είναι καλό για όλες τις πλευρές», τόνισε μιλώντας στο Mega.

Ο Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι όλα τα θέματα είναι ανοικτά και ότι υπάρχουν αποστάσεις και προβλήματα και αναφερόμενος στα τέσσερα θέματα, δηλαδή το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, υπογράμμισε «εκτιμώ ότι επειδή είναι τέσσερα τα θέματα της διαπραγμάτευσης η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει και τα τέσσερα θέματα. Υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί σε επίπεδο νομοσχεδίων κάποιο από αυτά τα θέματα, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων». Στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε «και τα τέσσερα θέματα πρέπει να κλείσουν. Υπάρχουν αποστάσεις ακόμα. Έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό και τα δημοσιονομικά από την περασμένη Τρίτη και τα τέσσερα όμως θέματα έχουν ανοικτά θέματα που πρέπει να κλείσουν».

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητεί μια παράταση τριών ετών προστασίας των δανείων σχετικά με την πώληση στεγαστικών, μικρομεσαίων και καταναλωτικών, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι αν η αξιολόγηση πάει για Μάϊο-Ιούνιο καήκαμε, απάντησε «συμμερίζομαι ότι η πρώτη αξιολόγηση εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας. Το θεωρώ δεδομένο γι' αυτό και πρέπει να κλείσει».

Για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ο Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα κόκκινη γραμμή και τόνισε ότι η «δέσμευση στο μνημόνιο είναι για ένα συγκεκριμένο μέτρο για τις συντάξεις, 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2018. Αυτή είναι δέσμευσή μας, βρίσκοντας τον τρόπο μέσω αύξησης των εισφορών, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι είναι βιώσιμο αυτό που έχουμε προτείνει».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για εκλογές στην κυβέρνηση. «Το 2016 είναι ένα κρίσιμο έτος. Αν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος. Ο,τιδήποτε επιτείνει ή προκαλεί αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε», τόνισε.

Σημείωσε ότι η μείωση των συντάξεων δεν ήταν στη συμφωνία και κατέληξε «θεωρούμε ότι η στρατηγική μας είναι προσκόλληση στα συμφωνηθέντα».