Γ. Μπαλάφας: Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το προσφυγικό στην Ελλάδα ως πανευρωπαϊκό ζήτημα

Γ. Μπαλάφας: Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το προσφυγικό στην Ελλάδα ως πανευρωπαϊκό ζήτημα

Τη διαπίστωση ότι «η Ευρώπη γενικά δεν μας έχει αφήσει αβοήθητους. Χρηματοδοτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έξοδα για τη στέγαση, τη διατροφή και τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται σε πρόσφυγες - μετανάστες» εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, τονίζοντας ωστόσο ότι «η χρηματοδότηση αυτή πρέπει μάλλον να συστηματοποιηθεί περισσότερο, να ληφθούν υπ' όψιν οι αυξημένες ροές, κάποιες επιχορηγήσεις που λήγουν πρέπει να πάρουν ανανέωση και να συνεχιστούν.

Η αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας, δημιουργεί πρόσθετα έξοδα. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα αντικείμενα συζήτησης του πρωθυπουργού με τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Χρήστο Στυλιανίδη αυτές τις ημέρες».

Ο κ. Μπαλάφας ισχυρίστηκε όμως ότι «πέραν της χρηματοδότησης, η Ευρώπη δεν βοηθά με άλλον τρόπο, έχει σταματήσει τη μετεγκατάσταση, κάποιες χώρες ούτε αναλογικά ούτε με κανέναν άλλον τρόπο δέχονται πρόσφυγες, τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και γενικότερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας και όχι ως ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε ότι «Στη χώρα μας που περνάει οικονομική κρίση, όποιες υπηρεσίες παρέχουμε κινούνται στο επίπεδο του ανθρωπισμού και του ρεαλισμού. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Θα προσπαθήσουμε όσο διάστημα μένουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα μας και μπορούμε, να παρέχουμε αυτά που ο πολιτισμός μας και η συνείδηση μας, μας επιβάλλουν, αλλά δεν έχει η χώρα μας απεριόριστες δυνατότητες, ούτε στα νησιά ούτε στην ενδοχώρα».

Ερωτηθείς, ωστόσο για την έλλειψη συνεννόησης με τους δήμους στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές, ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε ότι «υπάρχει μια άρνηση των δημοτικών αρχών στα νησιά για τη δημιουργία καταλληλότερων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι δομές που υπάρχουν σήμερα είναι μικρές και ακατάλληλες. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος και επικοινωνία, θα μπορούσαμε να έχουμε καταλληλότερους χώρους με καλύτερες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα επηρεαστούν με κάποιον τρόπο οι τοπικές κοινωνίες».

Για το ενδεχόμενο «ο Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης της Ευρώπης και της Ελλάδας» ο κ. Μπαλάφας, στη συνέντευξή του, δήλωσε ότι «υπάρχουν δείγματα το τελευταίο διάστημα τα οποία πιθανότατα εντάσσονται σε μια τέτοια τακτική από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. Ιδιαίτερα αμέσως μετά τη διάσκεψη της Βάρνας, έχουμε μια έντονα αυξητική τάση των ροών από την Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια πολύ προβληματική στάση της τουρκικής ηγεσίας και γενικότερα μια επικίνδυνη τακτική, η οποία κινείται από παραλογισμούς μέχρι ακραία προκλητικότητα. Και εμείς και η Ευρώπη πρέπει να κινούμαστε σε μια λογική που να συνδυάζει την αποφασιστικότητα με την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, αλλά και τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, σχολιάζοντας την πιθανότητα «η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής» ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε:« Τα ελληνοτουρκικά, την ονομασία της ΠΓΔΜ, την προοπτική της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης, πρέπει να τα βλέπουμε στο πλαίσιο της πορείας της χώρας μας προς την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να τεθεί υπό διακινδύνευση γιατί αυτό είναι το μείζον ζήτημα σήμερα.

Προφανώς και στο θέμα αυτό, όπως και σε άλλα, υπάρχει η δυνατότητα μια ευρύτερης, σε επίπεδο κοινοβουλίου συμπόρευσης με το Κίνημα Αλλαγής και φυσικά αυτά τα περιθώρια ενοχλούν πολλά στελέχη όπως τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο. Προφανώς, δεν θέλουν να ακούν για την οποιαδήποτε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα αυτονόητα. Αυτό που θέλουν είναι να τα βρουν με τον κ. Μητσοτάκη σε μια λογική δεύτερης θέσης και για αυτό κρίνονται και από τον κόσμο που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής αλλά και από όλη την ελληνική κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news