Γ. Κύρτσος: Η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό θα περιορίσει τις μειώσεις συντάξεων

Γ. Κύρτσος: Η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό θα περιορίσει τις μειώσεις συντάξεων

«Είναι ένα σύστημα που δίνει κίνητρα να παραμένει και να το χρηματοδοτεί ο ασφαλισμένος σε βάθος δεκαετιών», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος για τους βασικούς άξονες του ασφαλιστικού συστήματος που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «η πρόταση Μητσοτάκη έχει σκοπό, πρώτον να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις μειώσεις των συντάξεων, δεύτερον να δημιουργήσει κίνητρα για να μένουν αυτοί που είναι συνεπείς ασφαλισμένοι για δεκαετίες ολόκληρες στο σύστημα, γνωρίζοντας ότι θα επιβραβευτούν με καλύτερες συντάξεις και τρίτον αυτοί που έχουν τις δυνατότητες να έχουν και μία επιλογή να συμπληρώνουν με ιδιωτική ασφάλιση, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία στη Γαλλία, παντού», εξήγησε ο κ. Κύρτσος.

Σε ότι αφορά την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για μείωση των κύριων ασφαλιστικών εισφορών για όλους, από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας, με πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια, ο κ. Κύρτσος παρατήρησε: «Με πιο ρεαλιστικούς συντελεστές φορολογίας και ασφάλισης μπορείς τελικά να έχεις καλύτερες επιδόσεις οικονομικές και να αυξήσεις τα έσοδα του συστήματος. Αυτό όμως είναι ένα κρίσιμο θέμα, δεν μπορείς να το ξέρεις την επόμενη των εκλογών, πρέπει να κάνεις τη μετάβαση να βρεις τον δημοσιονομικό χώρο, να βρεις ενδεχομένως κάποιες αναγκαίες μειώσεις για να λειτουργήσει το σύστημα και σε 6-12 μήνες να δεις τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

Σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, είπε: «Αν θέλουμε προσλήψεις για νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες προφανώς πρέπει να γίνουν, αλλά εδώ τα μηνύματα που στέλνει η εξουσία είναι κάπως μπερδεμένα, με την έννοια ότι έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο ρεκόρ -52 υπουργοί και υφυπουργοί- το διπλάσιο απ'' ότι είναι στη Γερμανία στη Γαλλία ή στην Ισπανία.

Με μια καλύτερη διαχείριση και μια συνεννόηση μπορούμε να φτάσουμε σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να βρούμε κάποια λεφτά τα οποία θα τα κάνουμε ακριβώς χρήσιμες προσλήψεις ή θα τα κάνουμε μειώσεις κρατήσεων». «Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού και μια προσπάθεια μείωσης δαπανών που έχουν χαρακτηριστικά σπατάλης», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ