Γ. Κατάινεν: Η Ελλάδα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας

Γ. Κατάινεν: Η Ελλάδα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας

Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την αύξηση αυτή μόλις λάβει τα απαραίτητα έγγραφα από την ελληνική Κυβέρνηση, δήλωσε ο Γίρκι Κατάινεν, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε ότι «αυτή η αύξηση πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση», υπογράμμισε, «δεν είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών». 

«Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, αλλά αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο κ. Κατάινεν, για να προσθέσει πως η Κομισιόν περιμένει, τόσο από αυτή την κυβέρνηση όσο και από την επόμενη, να συνεχιστεί η εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καθώς είναι αναγκαίες για την ελληνική οικονομία και δεν αποτελούν μέτρα λιτότητας.

Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι οποιοδήποτε πισωγύρισμα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Για τη φορολογία, o κ. Κατάινεν σημείωσε ότι είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί σταδιακά και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Όσο διευρύνεται η φορολογική βάση, τόσο μπορεί να μειωθεί η φορολογία, τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι ίσως πρέπει να μεταφερθεί ένα μέρος της από την εργασία και την επιχειρηματικότητα στην κατανάλωση.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, γιατί είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη.