Γ. Γεωργαντάς: Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 251.000 άτομα

Γ. Γεωργαντάς: Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 251.000 άτομα

Για τη διαδικασία του εμβολιασμού και πώς αυτή προχωρά, μίλησε νωρίτερα σήμερα  στο Mega ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωγαντάς επισημαίνοντας ότι η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό γίνεται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού με βάση την οποία, βασικό κριτήριο αποτελεί το ποσοστό θνητότητας σε περίπτωση νόσησης.

Ο υφυπουργός μάλιστα διευκρίνισε ότι όταν ο εμβολιασμός προχωρήσει στον μαζικό πληθυσμό, τότε θα δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Ειδικότερα όπως υποστήριξε, «το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού προχωράει πολύ καλά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει 251.000 εμβολιασμοί και τα κλεισμένα ραντεβού ανέρχονται στις 650.000 για άτομα άνω των 80 ετών. Ταυτόχρονα τρέχει ο εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους άνω των 85 και τους υγειονομικούς».

Διευκρίνισε δε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι διασφαλισμένη και πως με βάση τον προγραμματισμό οι 650.000 εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Στόχος είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κατά βάση όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη»,  τόνισε ο υφυπουργός.

Για τα άτομα άνω των 75 ετών, την επόμενη, δηλαδή, ηλικιακή ομάδα, η διαδικασία εμβολιασμού θα ανοίξει προς το τέλος της επόμενης βδομάδας.

Επιπροσθέτως σχετικά με εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, αλλά και τους κατοίκους των νησιών, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει οι μαζικοί εμβολιασμοί ανεξαρτήτως ηλικίας στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Ενώ για εκείνους που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα χρησιμοποιηθούν, όπως σημείωσε, ιδιωτικοί γιατροί ή σύστημα με κινητές μονάδες. Εντούτοις, αναμένεται η παραλαβή εμβολίων που θα είναι πιο εύκολα στη μετακίνηση, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer που χορηγείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Τέλος, σχετικά με τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ, υποστήριξε ότι έχουν λειτουργήσει άψογα στην εξυπηρέτηση των πολιτών αναφορικά με τα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ ανακοίνωσε πως η ηλικιακή ομάδα 18-59 χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα είναι η τελευταία και θα εμβολιαστεί στην τρίτη φάση της διαδικασίας.

Σ. Τσιόδρας: Επείγει να προχωρήσει ο εμβολιασμός

Υπενθυμίζεται πως χτες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον», αναφερόμενος στον εμβολιασμό τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει, για να μειωθεί αυτό που ονομάζουμε απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις της, κοινωνικές και οικονομικές.

Ο λοιμωξιολόγος μιλώντας για το πρώτο κύμα της πανδημίας αναφέρθηκε στην κριτική που είχε δεχτεί ο ΠΟΥ και θύμισε ότι ο οργανισμός είχε συστήσει συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά υπήρξε διαφορά στα μέτρα και διαφορά στις επιπτώσεις.

«Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από το Φεβρουάριο του 2020 στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, πρέπει να εξηγούμε τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για μία νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, να εξηγήσεις επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε.

«Στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα και έπρεπε να επικοινωνήσουμε δύσκολα μέτρα στον κόσμο, να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν, θυμάστε την αναστολή των καρναβαλιών, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό μία τέτοια κατάσταση», υπογράμμισε.

«Σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα και είναι φυσικό το ακροατήριο να εκφράζει θυμό στις ερωτήσεις του, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό», υποστήριξε.

«Οι ευάλωτοι πληθυσμοί παραμένουν σημαντική πρόκληση, με ενότητα και αλληλεγγύη κινηθήκαμε στον τομέα της επικοινωνίας.
Μιλήσαμε για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, χρειάστηκε διάκριση μεταξύ των επιστημονικών και των πολιτικών θέσεων και συχνά η επιστήμη άλλαξε τη ροή σε εξελίξεις, όπως στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των ψευδών  ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας», υπογράμμισε.

«Ο εμβολιασμός στη χώρας μας προχωράει κανονικά στη χώρα μας. Διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία βοηθούν στην ενημέρωση προς ένα κοινό που έχει κουραστεί», κατέληξε.