«Φρέσκα» κεφάλαια ρίχνουν στο real estate οι επενδυτικές εταιρείες

«Φρέσκα» κεφάλαια ρίχνουν στο real estate οι επενδυτικές εταιρείες

Τις επενδύσεις τους σε ακίνητα που είναι όχι μόνο υψηλών προδιαγραφών, αλλά αποτελούν και ευκαιρίες εντείνουν οι επενδυτικές εταιρείες της χώρας, σε μία συγκυρία που «η αγορά κοντεύει να ξεφύγει», όπως αναφέρουν στελέχη τους. Κι αυτό επειδή, οι αποτιμήσεις των ακινήτων τραβούν την ανηφόρα, ενώ οι μαζικές αγορές των τελευταίων χρόνων έχουν περιορίσει το απόθεμα των ακινήτων που διαθέτουν τις αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές. Με τα δεδομένα αυτά, οι ΑΕΕΑΠ «σκανάρουν» σε όλα τα επίπεδα την αγορά ακινήτων, δίνοντας έμφαση σε ιδιοκτησίες που συνδέονται με ισχυρή ζήτηση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο κλάδος των logistics, καθώς η μεγάλη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ενισχύσει κατακόρυφα τη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους. 

Ποιες όμως, είναι οι κινήσεις των παικτών της αγοράς ακινήτων;

Η Prodea, που έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, ύστερα από την επιτυχημένη έκδοση του πράσινου ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πενταετους διάρκειας, προχωράει άμεσα στην αξιοποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό και πάντα με γνώμονα τις επενδύσεις σε ποιοτικά ακίνητα, η ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην εξαγορά του 51% της εταιρείας Panterra, της κοινοπραξίας που έχει δημιουργηθεί με την Dimand με στόχο την ανάπτυξη συγκροτήματος γραφείων στην Λ.Συγγρου και τις οδούς Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος. Η συναλλαγή αυτή, που είναι ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, επιτρέπει στην Prodea να αποκτήσει τον έλεγχο του 100% της εταιρείας. Σημειωτέον πως η κτιριακή ανάπτυξη περιλαμβάνει δύο αυτόνομα κτίρια γραφείων με συνολική επιφάνεια περίπου 31 χιλ. τ.μ. Το πρώτο από αυτά, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021, έχει ήδη πουληθεί στην εταιρεία Generali προς 34,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2022, η Prodea αξιολογεί το σύνολο των δυνατοτήτων αξιοποίησής του.

Η εταιρεία δίνει δυναμικό «παρών» και στον κλάδο των αποθηκευτικών χώρων, έχοντας αγοράσει, προς 12,5 εκατ. ευρώ, την εταιρεία New Metal Expert M.IKE, η οποία διαθέτει συγκρότημα εμπορικών αποθηκών στον Ασπρόπυργο.  

H Premia, που ολοκλήρωσε το καλοκαίρι αύξηση κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ, προχωράει στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων, την απόκτηση, την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 1 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων 170 εκατ. ευρώ, ενώ, τέλη Ιουλίου, απέκτησε το 17,22% του μετοχικού της κεφαλαίου η σουηδική εταιρεία Fastighets AB Balder. Η «προσθήκη» αυτή, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην εταιρεία να πετύχει πιο εύκολα το στόχο της για επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και 300 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, δηλαδή μέχρι και το 2023.

Η Intercontinental ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, οι οποίες εντάσσονται στο επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ για το 2021. Στις 3 Ιουνίου 2021, ολοκλήρωσε την αγορά κτιρίου γραφείων 3.614,25 τ.μ. επί της Λεωφόρου Κηφισίας 266 στο Χαλάνδρι, έναντι περίπου 12 εκατ. ευρώ. Αγόρασε ακόμη, προς 8 εκατ. ευρώ, ένα διώροφο κτίριο σουπερμάρκετ συνολικού εμβαδού 4.408,32 τ.μ. στο Πικέρμι.

Στην λίστα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΑΕΕΑΠ επιδιώκει να ενταχθεί η Trade Estates του ομίλου Fourlis, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει ακίνητα αξίας 300 εκατ. Η εταιρεία, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 185 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται σε ακίνητα  big boxes δηλαδή μεγάλες εμπορικές επιφάνειες και κέντρα logistics. Όσον αφορά το εγχείρημα της εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για την Trade Estates, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα έξι έως εννέα μηνών εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας.

Επενδύσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την είσοδό της στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2022.

Πλέον, η αγορά αναμένεται τα deals που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2021, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Εκτιμάται δε ότι θα ξεπεράσουν σε αξία, τις συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου που ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ.