Το Freedom Pass οδηγεί σε έκρηξη των νέων ραντεβού για εμβολιασμό

Το Freedom Pass οδηγεί σε έκρηξη των νέων ραντεβού για εμβολιασμό

Πολλαπλασιάστηκαν τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στις ηλικίες 18 μέχρι 25 ετών μετά τις ανακοινώσεις για το Freedom Pass, την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ.  

Χθες Δευτέρα κλείστηκαν 18.000 νέα ραντεβού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, τη στιγμή που ο μέσος όρος των νέων ραντεβού στις εν λόγω ηλικίες, τις προηγούμενες ημέρες, ανερχόταν σε 8.000 με 9.000.

Σήμερα Τρίτη, οι νέοι ηλικίας 18 με 25 που έχουν κλείσει ραντεβού ανέρχονται σε 8.500-10.000 και μέχρι το βράδυ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σήμερα στη Βουλή επιβεβαίωσε τον διπλασιασμό των ραντεβού. «Τα στοιχεία που έχω είναι ότι 9.000 νέοι άνθρωποι έκλειναν ραντεβού την ημέρα, για να εμβολιαστούν και τώρα κλείνουν 18.500 ραντεβού την ημέρα. Δεν είναι δημιουργική λογιστική αυτό. Είναι απλά μαθηματικά. Αφήστε τους να δούμε αν επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν και αν οι νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι θα συμβάλει σε κάτι αυτό», είπε ο υπουργός Υγείας.

Τριπλάσια τα κλεισμένα ραντεβού

Συνεπώς η ανακοίνωση της διάθεσης της κάρτας για πολιτιστικές ψυχαγωγικές και ταξιδιωτικές δραστηριότητες- για σινεμά, θέατρα, ταξίδια, διαμονή, εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς τριπλασίασε μέσα σε μία μέρα τα κλεισμένα ραντεβού για το εμβόλιο σε σχέση με την δυναμική της  πλατφόρμας μίας ολόκληρης εβδομάδας.

Τα ευρήματα είναι αισιόδοξα και δείχνουν ότι θα αυξηθεί η πρόθεση για εμβολιασμό και η εμβολιαστική κάλυψη στην ομάδα των νέων. Την ώρα που σε πολλές χώρες ήδη ανοίγει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων τουλάχιστον από 16 ετών και άνω, όπως έγινε και στην γειτονική Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να ξαναπάρει μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών και ότι ρίχνει όλο το βάρος στον εμβολιασμό.

Ποιούς αφορά το Freedom Pass

Freedom pass ονομάζεται η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ που θα χορηγήσει η πολιτεία σε νέους ηλικίας από 18 έως 25 ετών που έχουν ήδη κάνει ή θα κάνουν έως το τέλος του έτους τουλάχιστον τη μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού αλλά θα είναι στοχευμένη σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Που θα χρησιμοποιείται η «Κάρτα Ελευθερίας»

Η Κάρτα Ελευθερίας θα χρησιμοποιείται σε:

•    Αεροπορικές ακτοπλοϊκές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές 
•    Ενοικίαση οχημάτων
•    Καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις
•    Ταξιδιωτικά γραφεία,
•    Κινηματογράφος
•    Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού 
•    Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Η «Κάρτας Ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη σε όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003. Θα είναι ψηφιακή, δηλαδή θα βρίσκεται στο «ψηφιακό πορτοφόλι» του κινητού του κάθε νέου δικαιούχου νέου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα και για κάρτα σε κανονική μορφή.

Πως θα εκδίδεται

Η κάρτα θα εκδίδεται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί στο gov.gr και αφού ο ενδιαφερόμενος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και SMS.

Πώς χρησιμοποιείτε το Freedom Pass

•    Η κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού
•    Χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops
•    Και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

Διαβάστε Περισσότερα