Α. Φλαμπουράρης: Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και του χρόνου τη «13η σύνταξη»

Α. Φλαμπουράρης: Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και του χρόνου τη «13η σύνταξη»

«Δεν είναι αυτά που ζητήθηκαν, αλλά αυτά που έχουμε συμφωνήσει», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σχολιάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του σταθμού εξήγησε πως «πιάσαμε ένα όριο, θεωρήσαμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι σε αυτήν τη φάση με αυτά τα λεφτά που διαθέτουμε πρέπει να πάρουν τα χρήματα». Για τη «13η σύνταξη» ανέφερε ότι πρόκειται για «σύνταξη που την δίνουμε μόνο για μία φορά, πρόκειται για υπεραπόδοση εσόδων, που οι ίδιοι οι δανειστές δεν μετράνε».

«Θα προσπαθήσουμε να την δώσουμε και του χρόνου, όμως δεν την θεσμοθετούμε, αυτό περιγράφει και ο κ. Τσακαλώτος», τόνισε προσθέτοντας ότι «αν μπορέσουμε και του χρόνου αν έχουμε κάποια πλεονάσματα να τα διαθέσουμε στους αδύναμους».

Ο κ. Φλαμπουράρης μίλησε για μια «κίνηση χάρη στην οποία μπόρεσε να ανασάνει, ιδιαίτερα ο κόσμος που είναι πολύ φτωχός και υποφέρει», παρότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του δεσμεύεται ότι στην περίπτωση που υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη μείωση φορολογικών βαρών και την κάλυψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ύστερα από συνεννόηση με τους δανειστές.

«Η κριτική θεωρώ ότι είναι έξω από τα πολιτικά πλαίσια», είπε κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι αρχικά δεν ψήφισε το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους.

Για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα  3,5% σημείωσε ότι θα πιαστεί γιατί, αφενός θα έχουμε γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και θα βγούμε στις αγορές, με όλα αυτά να σημαίνουν ότι, «θα πέσουν χρήματα στην αγορά και θα έχουμε ανάπτυξη, έτσι θα προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έσοδα του Δημοσίου θα πολλαπλασιαστούν».

«Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν και πιστεύω ότι ο κόσμος έχει υπομονή. Θα έρθουν καλύτερες μέρες», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Διαβάστε ακόμα:
-Αλ. Φλαμπουράρης: Δώσαμε την 13η σύνταξη, όπως είχαμε υποσχεθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης