Φιλελεύθερος: Η Δύση ξυπνάει

Φιλελεύθερος: Η Δύση ξυπνάει

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Η Δύση ξυπνάει - Συμμαχίες και πιέσεις - Οι παραλογισμοί του Ερντογάν κινητοποιούν τον διεθνή παράγοντα», κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 29 - 30 Αυγούστου η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι εκτός ελέγχου στρατιωτικές απειλές της Άγκυρας προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ. Ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν φαίνεται πως αφυπνίζει τους ισχυρούς παίκτες που έχουν λόγο και συμφέροντα να αντιμετωπίσουν την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Αθήνα απαντά στις συστάσεις για διάλογο ότι δεν διαπραγματεύεται υπό την απειλή των όπλων και χωρίς ατζέντα με οδικό χάρτη.

- Αποφασιστικότητα σε όλα τα μέτωπα

Καυτό φθινόπωρο για τα ελληνοτουρκικά, τη στήριξη της οικονομίας και τον περιορισμό της πανδημίας. Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έχουν θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αναζητούν διέξοδο και εκτόνωση της κρίσης.

- Διάλογος το δάχτυλο στη δεν γίνεται

Οι συμφωνίες για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αιφνιδίασαν την Τουρκία, η οποία τώρα πιέζει (με τη βοήθεια... μεσαζόντων) για διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης.

Ανάλυση Γιώργος Σεφερτζής:

- Ευρωπαϊκή Ασφάλεια: Ή Γερμανική «Στρατηγική Υπομονής»;

Μένει να φανεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί να περάσει, πόσα ακόμη κύματα θα πρέπει να κλυδωνίσουν τον γαλλογερμανικό άξονα και πόσα συμφέροντα θα πρέπει να πάψουν να συγκρούονται, για να συμφωνήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή κυριαρχία χωρίς κοινή αντίληψη των κινδύνων που απειλούν την ασφάλειά της.

Διαβάστε ακόμη:

- Ευκλείδειος διαίρεση ταλαιπωρεί την Κουμουνδούρου

Στα χαρακώματα ενόψει συνεδρίου. Το ερώτημα «πού το πάει ο Τσακαλώτος» απασχολεί όλο και περισσότερους στην Κουμουνδούρου, με τα πρωτοπαλίκαρα της ηγεσίας να «παίζουν» ήδη τις πρώτες φραστικές μπαλοθιές.

- Ανασύνταξη χωρίς μάσκες στο ΚΙΝΑΛ

Ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων από όλους θα επιδιώξει η Φώφη Γεννηματά, ώστε να προχωρήσει η παράταξη αυτόνομη δίχως λοξοδρομήσεις.

- Η Βουλή σπάει τα κοντέρ!

Με κεκτημένη ταχύτητα από το «ρεκόρ» ψηφισθέντων νομοσχεδίων παίρνουν σειρά οι φθινοπωρινές εκκρεμότητες.

- «Φουσκώνει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Τάσεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων στην περιοχή των 250-300 ημερησίως. Παρότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν νέους, οι θάνατοι παρουσιάζουν αυξητική τάση διεθνώς.

- Πνευματική πενία τέχνας κατεργάζεται

Μπαλαφάρα και επανάσταση.Η κουβέντα που άνοιξαν ορισμένοι για τον κορονοϊό έκανε να πέσουν πολλές... μάσκες. Η προφητεία του Αντι Γουόρχολ για τα 15 λεπτά δημοσιότητας, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά...

- Βροχή από πλαστικό

Τις περασμένες δεκαετίες η όξινη βροχή ήταν μια πραγματική απειλή για το περιβάλλον. Σήμερα τη θέση της έχει πάρει η βροχή μικροπλαστικών σωματιδίων, µε τις επιπτώσεις να είναι ακόμα άγνωστες.

- Από τη Ρωσία με αγάπη

Το Κρεμλίνο γνωρίζει καλά πως όλα τα προβλήματα λύνονται με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι... «Η υποψία είναι ότι ο κ. Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, δεδομένων των ανάλογων πρόσφατων περιπτώσεων στη Ρωσία. Επειδή μπορεί κανείς να υποστηρίξει την πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ότι επρόκειτο περί επίθεσης με δηλητήριο, η προστασία του είναι απαραίτητη», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

- Εμανουέλ Μακρόν: Ηγέτης της Ευρώπης

Πέραν της περίπτωσης της Ελλάδας στην οποία έδειξε εμπράκτως τη στήριξή του, είναι ο μόνος ίσως ηγέτης μεγάλης δύναμης που παίζει ενεργό ρόλο σε σημαντικά μέτωπα όπως η Λιβύη, ο Λίβανος και το Μάλι.

- Συνέδριο Ρεπουμπλικανών: Παρωδία συν γυναιξί και τέκνοις

Με την Αμερική να σπαράζεται από τον φυλετικό διαχωρισμό, την πανδημία του κορονοϊού και την πραγματική οικονομία να βρίσκεται στα Τάρταρα, ο Τραμπ έβγαλε στη σκηνή την οικογένειά του.

- Πανεπιστήμια χωρίς φοιτητές, αλλά και χωρίς πόρους

Φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ βλέπουν το φθινόπωρο με αγωνία, δεδομένου ότι ο κορονοϊός αποτρέπει χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια- να μεταναστεύουν για λόγους σπουδών.

- Το χαλούμι τορπίλισε τη CETA!

Η Λευκωσία «απειλεί» τη συμφωνία Ε.Ε-Καναδά. Η κυπριακή Βουλή καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, προκαλώντας έκπληξη και αναστάτωση. Παρά το ότι αυτή δεν είναι η «τελευταία λέξη» της, το παζάρι προδιαγράφεται σκληρό - και σε πολλά επίπεδα.

- Μονή της Χώρας: «Στον 21ο αιώνα να φτάνουμε σε αυτό το σημείο!»

Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Νικόλαος Γκιολές μιλά στον «Φ» για τη μετατροπή σε τζαμί του χριστιανικού μνημείου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο τα τελευταία 75 χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο.

- Έπεσε βαθιά σιωπή...

Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο ερμηνευτής με την τεράστια αφοσίωση στην ελληνική μουσική, που εγκατέλειψε τις εμφανίσεις και τους δίσκους από το 1991, βλέποντας ότι η «νύχτα» και η δισκογραφία μεταλλάσσονταν, έφυγε όπως ήθελε να τον θυμούνται. «Στρατηγός, όχι λοχίας»...

- Γράμματα από μια κάστα ντίβα

Η Ιταλίδα σταρ Μόνικα Μπελούτσι ετοιμάζεται να υποδυθεί τη μοναδική Μαρία Κάλλας στη σκηνή του Ηρωδείου, σε μια παράσταση που βασίζεται σε 350 επιστολές της κορυφαίας καλλιτέχνιδας.

- Το ανεκτίμητο δαχτυλίδι του Giannis

Πάνω κι από ένα πρωτάθλημα η τεράστια πρωτοβουλία των Μπακς. «Nα είμαστε αυτοί που τους φοβούνται», φώναξε ο οπαδός από τις κερκίδες μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση. H οργισμένη δήλωση του Λεμπρόν κατά του Τραμπ δύο μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

- ΑΕΚ - Ολυμπιακός: «Διασωληνωμένος» τελικός

Μια κούπα στριμωγμένη ανάμεσα στα τελευταία μπάνια και ποτισμένη με μπόλικο μίσος. Ανίκανη η ΕΠΟ να διοργανώσει, ακόμη μία φορά, ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

- ΠΑΟΚ: Σωσίβιο 10 εκατομμυρίων

Η πρόκριση επί της Μπεσίκτας απάλλαξε τον Σαββίδη από τον βραχνά του Financial Fair Play και του δίνει πλέον πολλαπλές δυνατότητες ανασυγκρότησης τη νέα σεζόν.

- Έλον Μασκ: Βάζει τελεία στη γραμμή παραγωγής!

Το αυτοκίνητο έγινε συνώνυμο του 20ού αιώνα όταν ο Χένρι Φορντ το έκανε προσιτό για όλους. Το ίδιο θα συμβεί στον 21ο αιώνα και για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και στην Tesla έχουν σχέδιο.

- Ο παράδεισος του Καζαντζάκη

Οδοιπορικό στη Νάξο.