Φιλελεύθερη Συμμαχία: Βαθιά ανησυχία για την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ

Φιλελεύθερη Συμμαχία: Βαθιά ανησυχία για την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία με ανακοίνωσή της εκδηλώνει τη βαθιά της ανησυχία για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς και τη διαφαινόμενη απάντηση της ΕΕ με αντίστοιχης κλίμακας οικονομικά μέτρα.

«Η θέση μας είναι ενάντια σε κάθε ρύθμιση και περιορισμό του διεθνούς εμπορίου, των ανοικτών αγορών και της ελεύθερης οικονομίας. Θυμίζουμε ότι χώρες που έχουν απελευθερώσει το εμπόριο τους έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλότερους δείκτες βιοτικού επιπέδου, διότι επιτρέπουν στους πολίτες τους να αγοράσουν σε οικονομικότερες τιμές και στις επιχειρήσεις τους να εξάγουν τα αγαθά στα οποία είναι καλύτερες», τονίζει χαρακτηριστικά η Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η έναρξη ενός «εμπορικού πολέμου» με αλλεπάλληλες αυξήσεις δασμών από κάθε πλευρά, θα βλάψει τα συμφέροντα των καταναλωτών σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού, ανεβάζοντας τις τιμές στο όνομα ενός ζημιογόνου εθνικισμού.

«Το ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο είναι βασικός άξονας μίας υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο προστατευτισμός που επιχειρούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ και κάθε κράτος έχει αποτύχει ιστορικά», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.