Ευτράπελα στα Θεοφάνεια: Αγιασμός υδάτων στο Αίγιο από Αμβρόσιο, Ιερώνυμο - Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Ευτράπελα στα Θεοφάνεια: Αγιασμός υδάτων στο Αίγιο από Αμβρόσιο, Ιερώνυμο - Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Παρατράγουδα καταγράφτηκαν από το πρωί σε διάφορα σημεία της χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανείων με ανοικτούς ναούς.

Στο Αίγιο, ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, τέλεσαν, παρά την απαγόρευση, αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, παρουσία πιστών, ενώ μάλιστα δύο κολυμβητές βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Αποτέλεσμα να παρέμβει το Λιμενικό και ο εισαγγελέας, ο οποίος και επέβαλε στο μητροπολίτη πρόστιμο 1.500 ευρώ και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς.

Ευτράπελα σημειώθηκαν και στην παραλία Θεσσαλονίκης όπου ομάδα ατόμων επιχείρησε να ρίξει τον σταυρό στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία και να ακολουθήσουν προσαγωγές, ενώ στην Εύβοια νεαρός τραυματίσθηκε σοβαρά όταν βούτηξε στη θάλασσα για να πιάσει τον σταυρό.

Στη Νάξο ιερέας έκανε αγιασμό στη θάλασσα από βάρκα ενώ αντίστοιχα φαινόμενα σημειώθηκαν σε Λάρισα, Αντίριο, Σκύδρα, Κω και άλλα μέρη της Ελλάδας.

«Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα», αναφέρει σε ανάρτηση του ο καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ το σύνολο των ειδικών προειδοποιεί ότι θα πληρώσουμε ακριβά τις ανοικτές εκκλησίες με αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα ήταν λίγα επειδή δεν γίνονταν πολλά τεστ. Γιατί τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα να μην φτάσουν τα 3.000 την ημέρα»; διερωτήθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο, Γιώργος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για ρεαλιστικό σενάριο, κατηγορώντας για ανευθυνότητα την εκκλησία και παραθέτοντας την εκτίμηση ότι «το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πολύ σκληρά μέτρα».

Αν φτάσουμε σε αριθμό νεκρών, πχ 150 όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως είπε, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κλείσει τα πάντα. «Πάρα πολύ ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εικόνες έξω από τις εκκλησίες και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Από το Μπραχάμι μέχρι την Θεσσαλονίκη

Οι εικόνες συγχρωτισμού και μη τήρησης των αποστάσεων έρχονται από παντού. Ουρές είχαν  σχηματίσει από νωρίς το πρωί οι πιστοί έξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, ενώ δεκάδες ήταν τα συγκεντρωμένα άτομα έξω από την Μητρόπολη Καλαμαριάς περιμένοντας να πάρουν τον αγιασμό. Συνωστισμός πιστών κατεγράφη έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου. Πιστοί σε πολύ μεγάλες ουρές περίμεναν να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργίας, προκειμένου να λάβουν το αντίδωρο, παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το voria.gr, σε τουλάχιστον 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπήρχε από το πρωί μόνιμη παρουσία αστυνομικών, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές σε πόσες από τις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Στη Μητρόπολη Αθηνών όπου χοροστάτησε στη λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ εμφανής και διαρκής ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Αγιασμό των υδάτων στο Αίγιο, έκανε ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Η τελετή έγινε στο Αίγιο, παρουσία πιστών, και μάλιστα δύο κολυμβητές έπεσαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

Σύμφωνα με το flamis.gr, το Λιμενικό επενέβη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και επέβαλε στον Μητροπολίτη 1.500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Ένταση στον Λευκό Πύργο – Άτομα έριξαν τον Σταυρό στη θάλασσα 

Ένταση επικράτησε νωρίτερα και μπροστά από το Λευκό Πύργο, όταν κάποια άτομα προχώρησαν σε αυτοσχέδια τελετή ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα.

Η αστυνομία προσπάθησε να τους αποτρέψει κυνηγώντας τους, μάλιστα, για αρκετά μέτρα. Όπως δείχνουν φωτογραφίες του GRTimes.gr τα άτομα ρίχνουν το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια προσάγονται από την ΕΛΑΣ.