Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Ναι μεν… αλλά

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Ναι μεν… αλλά

Το γεγονός πως η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι εξαιρετική επανέλαβε ο Γάλλος Επίτροπος Pierre Moscovici κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. 

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε πως έχει γίνει πολλή δουλειά αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Το ποσοστό της δουλειάς που έχει γίνει, όπως είπε, είναι περίπου στο 80%. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους οικονομικώς πολίτες αλλά και που να αποτρέπουν καταχρήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν», δήλωσε ο Pierre Moscovici.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε πως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης συνεχίζεται ομαλά, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με τη διοίκηση των τραπεζών και το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών. Στη συνέχεια δήλωσε ότι η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. –ή μέρος αυτών ανάλογα με τις ανάγκες- που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, από την πλευρά του επισήμανε πως το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ