Ευρωβουλή: Σε έκτακτη συζήτηση οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ευρωβουλή: Σε έκτακτη συζήτηση οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα σε ολομέλεια τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, παρουσία των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η έκτακτη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ θα πραγματοποιηθεί από τις 10:30 έως τις 13:30 –ώρα Ελλάδας – και κατά την ολοκλήρωσή της οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα.

Σχολιάζοντας την έκβαση της συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της ιστορικής στιγμής. Μας ανησυχεί ένα μέλλον στο οποίο θα λείπουν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η «κοινοτική μέθοδος». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητές του και περιμένει να τηρηθούν. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Ευρώπης μεσοπρόθεσμα, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση, η οικονομική ανθεκτικότητα και η καταπολέμηση της ανισότητας.»

Ο ίδιος τόνισε  ότι «χρειάζονται άμεσα νέοι ίδιοι πόροι και μέτρα για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου». Επανέλαβε επίσης τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθεί τέλος στις επιστροφές» («rebates») και προειδοποίησε ότι «αν αυτά τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, το ΕΚ δεν θα δώσει την έγκρισή του. Ο COVID-19 βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας καθώς παρατηρούμε εκ νέου εξάπλωση στην Ευρώπη. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να δράσουμε γρήγορα και με θάρρος.»

AP Photo/Olivier Matthys