Ευ. Τσακαλώτος: Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα

Ευ. Τσακαλώτος: Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διατυμπάνιζε στη Βουλή ότι δεν πουλάει… φούμαρα, επιχείρησε να πείσει ότι η Δημόσια Περιουσίας δεν υποθηκεύεται αλλά μπαίνει ως… εγγύηση! «Κανένα ενέχυρο, καμία υποθήκη», είπε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση το 2015 είχε υπογράψει ότι όταν «παίρνουμε δάνειο πρέπει να δώσουμε εγγύηση». Επανέλαβε, δε, ότι δεν βάζει καμία υποθήκη τη Δημόσια Περιουσία, υπενθυμίζοντας ότι το νέο Υπερταμείο στοχεύει στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, καθώς «τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα υπόλοιπα στις επενδύσεις». Παράλληλα, τόνισε ότι μοναδικός μέτοχος του Ταμείου είναι το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η κυριότητα παραμένει στα χέρια του Ελληνικού Κράτους.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αυξήσεις που έρχονται. Υποστήριξε ότι θα μείνουν… έκπληκτα όσα ΜΜΕ μιλούν για μεγάλες αυξήσεις του φόρου και ισχυρίστηκε ότι ο «πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα». Μάλιστα, κοιτώντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους, εκτίμησε ότι στις λαϊκές περιοχές  η διαφορά θα είναι μη μετρήσιμη.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο παρουσίασε μια μαγική εικόνα αναφορικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται. Δείχνοντας πίνακες με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπονται συμπέρανε ότι τα αντίμετρα είναι περισσότερα, δηλαδή αγγίζουν τα 7,641 δισ. ευρώ, ενώ τα μέτρα 4,250 δισ. ευρώ. «Γιατί τα αντίμετρα κατά τη λογική της αντιπολίτευσης φαίνονται λιγότερα από τα μέτρα», αναρωτήθηκε και έδωσε τη δική του εξήγηση: «Γιατί τα αρχίσαμε πολύ νωρίς. Αντί να αρχίσουμε τα μέτρα το 2019 τα αρχίσαμε το 2018 δίνοντας 220 εκατ. ευρώ από το 2018. Αυτό δεν χάνεται απλώς δημιουργεί περισσότερο χώρο για δημοσιονομική επέκταση».

Ως εκ τούτου ζήτησε να «μην ακούμε τραγικά πράγματα», δηλαδή ότι πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο που φέρνει την καταστροφή. Κλείνοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι στις ο κόσμος θα ψηφίσει σε ένα χρόνο αυτούς που του υπόσχονται κάτι καλύτερο για τη μεσαία τάξη και… δεσμεύτηκε ότι στην Ολομέλεια θα εξηγήσει πόσο μακριά είναι ο κ. Μητσοτάκης από αυτή την υπόσχεση.

Αλέξανδρος Διαμάντης