Εξηγήσεις για την «επίθεση» Trump ζητά το Πακιστάν από τον Αμερικανό πρέσβη

Εξηγήσεις για την «επίθεση» Trump ζητά το Πακιστάν από τον Αμερικανό πρέσβη

Το Πακιστάν κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα tweets του Donald Trump ότι το Ισλαμαμπάντ καρπώνεται συστηματικά την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ χωρίς, όμως, να προσφέρει βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, David Hale, κλήθηκε για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν γεγονός που επιβεβαίωσε και η αμερικανική πρεσβεία. Αιτία τα tweets του Trump, στα οποία ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε με νόημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «ανόητα» δώσει στο Πακιστάν περισσότερα από 33 δισ. δολάρια σε βοήθεια τα τελευταία 15 χρόνια την ίδια ώρα που το Πακιστάν δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν απάντησε άμεσα στον Trump, επίσης μέσω του Twitter, ότι η χώρα του «παρείχε δωρεάν πρόσβαση στις ΗΠΑ στον εναέριο και χερσαίο χώρο της, στρατιωτικές βάσεις και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, που οδήγησε στον αποδεκατισμό της Αλ Κάιντα εδώ και 16 χρόνια, αλλά εκείνοι (οι Αμερικανοί) δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα, παρά μόνο ύβρεις και δυσπιστία».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι Geo Television, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν απέδωσε τις απειλές του Trump στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Αφγανιστάν», ενώ σημείωσε ότι το Πακιστάν δεν χρειάζεται την βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shahid Abbasi Khaq θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, που θα επικεντρωθεί στα tweets του D. Trump, ενώ την Τετάρτη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσίας της χώρας θα συναντηθεί για να συζητήσεις την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι ανώτεροι διοικητές των αφγανικών Ταλιμπάν ζουν σε πακιστανικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα:

- Οι ΗΠΑ αναστέλλουν στρατιωτική βοήθεια $255 εκατ. στο Πακιστάν

- Ο D. Trump απειλεί το Πακιστάν με διακοπή της οικονομικής βοήθειας γιατί δεν καταπολεμά την τρομοκρατία