Έξι ρόλοι αναζητούν την Έλλη Λαμπέτη
Όλια Λαζαρίδου

Έξι ρόλοι αναζητούν την Έλλη Λαμπέτη

Στα πρώτα της βήματα επάνω στο θεατρικό σανίδι, συναντήθηκε με την Έλλη Λαμπέτη. Δεν ήταν ούτε 25 χρόνων η Όλια Λαζαρίδου όταν «έβαλε πλάτη» στη μεγάλη ηθοποιό. «Όταν έπαιζε η Λαμπέτη τα μονόπρακτα, βοηθούσα: έκανα την πλάτη ή της έλεγα τα λόγια όταν έπαιζε την “Ανθρώπινη φωνή” του Κοκτώ. Ήταν, επομένως, οι πρώτες μου επαφές από τον κόσμο του θεάτρου μ' ένα πλάσμα πολύ μαγικό.

Ήταν σα να τράβηξα μια κουρτίνα και να αντίκρισα για πρώτη φορά τη μαγεία αυτού του κόσμου». Έτσι περιγράφει η Λαζαρίδου την εμπειρία της δίπλα στην κορυφαία ηθοποιό. Από τότε πέρασαν 40 χρόνια και η αέρινη φιγούρα της Λαζαρίδου με τη γεμάτη, ζεστή φωνή συνδέθηκε με πράγματα χειροποίητα που άφησαν βαθύ το λεπταίσθητο ίχνος της. Και σήμερα, επιλέγει να συναντήσει εκ νέου τη Λαμπέτη σε ένα παιχνίδι του χρόνου κι ένα προσωπικό αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μαζί με τον Γιώργο Νανούρη που την σκηνοθετεί – έναν ευαίσθητο θεατράνθρωπο με τον οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται συχνά μαζί - η καταξιωμένη ηθοποιός ερμηνεύει έξι διαφορετικούς ρόλους. Η παράσταση με τίτλο «Έξι φορές», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, είναι μια αναφορά στη μαγεία και στην τέχνη του θεάτρου.

Γιώργος Νανούρης

Πηγή έμπνευσης βεβαίως έχει τα θρυλικά «Έξι μονόπρακτα» που είχε ανεβάσει η Λαμπέτη το 1978 και στα οποία η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Ό. Λαζαρίδου έπαιζε έναν ρόλο βουβό. Τώρα, λοιπόν, δίνει τη δική της ερμηνεία σε κείμενα κλασικά και ανοίγει ξανά την κουρτίνα στη μακρινή, πρώτη ανάμνηση που είχε από τη μαγική Λαμπέτη.

Σε αυτή την καινούργια σκηνική εκδοχή περιλαμβάνονται κείμενα Αύγουστου Στρίντμπεργκ,  Αντόν Τσέχοφ,  Ζαν Κοκτώ και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που μετέφρασε ο Στέλιος Βαφέας, καθώς και μικρές ιστορίες του θεάτρου. Τα κοστούμια είναι της Ιωάννας Τσάμη, και τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη, ενώ η μουσική της έναρξης και του φινάλε φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Βήτα.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 15, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου (21:00) καθώς και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου (19:00). Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και τον Νοέμβριο, πάντα στο Υποσκήνιο Β΄, όπου θα παρουσιάζονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 22 Νοεμβρίου. 

Τα κείμενα:

«Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ

«Η ψεύτρα» του Ζαν Κοκτώ

«Η πιο δυνατή» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

«Ψυχούλα» του Αντόν Τσέχοφ

«Πάει την έχασα» του Ζαν Κοκτώ

και ένα πολύ μικρό απόσπασμα από τον «Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (μτφ. Γιώργος Χειμωνάς)

Διάρκεια: 75 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων 

12 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 18€