Έξαρση κρουσμάτων γρίπης σε νέους- τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Έξαρση κρουσμάτων γρίπης σε νέους- τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Εκτός εποχής, παρατεταμένη και επίμονη είναι η παρουσία της γρίπης στη ζωή μας με πολλά περιστατικά να έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πολλά ακόμα να καταγράφονται αρχές Σεπτέμβρη, ειδικά σε νέους ανθρώπους, τόσο στις διακοπές όσο και κατά την επιστροφή τους στην πόλη.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η αιτία που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την όψιμη κυκλοφορία της γρίπης και τώρα την βλέπουμε να κάνει επανεμφάνιση τόσο πρώιμα, είναι η κατάργηση της μάσκας. Αυτή, με τα άλλα μέτρα προστασίας εμπόδισαν τα προηγούμενα χρόνια την διασπορά του ιού της γρίπης με αποτέλεσμα να είχαν εκλείψει τα περιστατικά.

Αυτό το εκτός εποχής κύμα γρίπης πλήττει κυρίως νέους ανθρώπους αλλά ενέχει και τον κίνδυνο της διασποράς της στο οικογενειακό περιβάλλον, σε ηλικιωμένους και υπερήλικες συγγενείς και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης προβληματίζεται μαζί με τους επιστήμονες για την πρώιμη έναρξη των περιστατικών γρίπης τόσο νωρίς μέσα στο Σεπτέμβριο και επισημαίνει πως γίνεται προσπάθεια από τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέσουν τα ετήσια  επικαιροποιημένα εμβόλια της γρίπης νωρίτερα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το εκτός εποχής κύμα.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι η αύξηση των περιστατικών γρίπης σε μία εποχή που εξακολουθούμε να έχουμε υψηλή διασπορά κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Προφανώς, οι νέοι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης αλλά τα άτομα τα οποία είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν όταν θα καταστεί διαθέσιμο το εμβόλιο γιατί πλέον είναι σαφές ότι δεν αρκεί να προστατευόμαστε μόνο από τον κορονοϊό - υπάρχουν και άλλα παθογόνα που καραδοκούν εκεί έξω.

Τώρα που έχουμε γυρίσει σε μία φυσιολογική ζωή χωρίς μέτρα προστασίας παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (Δομές Υγείας, γηροκομεία, ΜΜΜ)- το μήνυμα των ειδικών είναι ότι ειδικά οι ευπαθείς θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμούς, είτε πρόκειται για κλειστό, είτε πρόκειται για ανοιχτό χώρο, καθώς το πιο απλό μέτρο που μας προφυλάσσει από τον κορονοϊό μας προφυλάσσει και από τη γρίπη.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός για παιδιά και ηλικιωμένους που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων σοβαρών προβλημάτων υγείας θα πρέπει να προστατευτούν πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μας, ειδικά για τους ηλικιωμένους συγγενείς μας καθώς και τα βρέφη και τα νήπια τα οποία έχουν ακόμα ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ορθή χρήση της μάσκας, το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, η τέταρτη δόση εγκαίρως και να μην περιμένουμε πότε θα έρθουν τα επικαιροποιημένα covid εμβόλια περιλαμβάνονται στις συμβουλές των επιστημόνων για να περάσουμε αυτό το μεταβατικό διάστημα μέχρι να έρθουν τα πολυαναμενόμενα  επικαιροποιημένα εμβόλια. Κάποια στιγμή αυτά θα συμπεριλαμβάνουν τον κορονοϊό και την γρίπη στο ίδιο σκεύασμα, ώστε με ένα εμβόλιο και με ένα τσίμπημα, να είμαστε προστατευμένοι  και ασφαλείς για όλη τη χρονιά. Όμως δεν είμαστε ακόμα εκεί - οι επιστήμονες εργάζονται προς  αυτή την κατεύθυνση αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…