Europol: 105 συλλήψεις για «ξέπλυμα» 12 εκατ. ευρώ - 11 συλλήψεις στην Ελλάδα

Europol: 105 συλλήψεις για «ξέπλυμα» 12 εκατ. ευρώ - 11 συλλήψεις στην Ελλάδα

Στη σύλληψη συνολικά 105 ατόμων -εκ των οποίων οι 11 στην Ελλάδα- για ξέπλυμα χρήματος προχώρησαν οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές.

Οι συλληφθέντες φαίνεται ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εμπλεκόταν σε δεκάδες υποθέσεις απάτης και ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Europol, η σπείρα φέρεται ότι εξαπάτησε 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αμερικανική έδρα, αποσπώντας το χρηματικό ποσό των 12 εκατ. δολαρίων, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες.

Πιο αναλυτικά, στην εξάρθρωση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούμενης και από Έλληνες, που εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος προχώρησε η Europol, υπό την ηγεσία της ισπανικής αστυνομίας και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στην επιχείρηση ενεπλάκησαν αστυνομικές υπηρεσίες από Αυστρία, Δανία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, το σύνολο των ελέγχων της παραπάνω επιχείρησης οδήγησε σε:

  • 105 συλλήψεις
  • 88 κατ’ οίκον έρευνες
  • Ζημίες 12 εκατ. ευρώ
  • «Πάγωσαν» 87 λογαριασμοί αξίας 1,3 εκατ. ευρώ
  • Κατασχέθηκαν 406.000 ευρώ σε μετρητά
  • Κατασχέθηκαν συνολικά 14 πολυτελή οχήματα
  • Εκτελέστηκαν 19 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές συνέλαβαν 105 άτομα, μετά από έρευνα σε 88 σπίτια. Επίσης, προχώρησαν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 1,3 εκατ. ευρώ , καθώς και 14 πολυτελών οχημάτων.

Στις 6 Οκτωβρίου του 2020, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές έκαναν 40 ελέγχους σε οικίες, συλλαμβάνοντας 37 υπόπτους (11 στην Ελλάδα, 2 στην Αυστρία, 23 στην Ισπανία, έναν στο Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, κατάσχεσαν 13 πολυτελή οχήματα.

Πώς γινόταν η απάτη

Οι μετέχοντες στην οργάνωση, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο όνομα των εταιρειών τους.

Για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Η έρευνα διήρκησε οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό. Παράλληλα, δημιούργησε κέντρο συντονισμού στα κεντρικά της, προκειμένου να επιτρέψει την επικοινωνία των αστυνομικών συνδέσμων, των εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπου της eurojust. Επίσης, ένας αναλυτής βρέθηκε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει σε πραγματικό χρόνο τους αναλυτές.