ΕΣΥ: Σε καραντίνα πάνω από 2.000 υγειονομικοί λόγω της Όμικρον

ΕΣΥ: Σε καραντίνα πάνω από 2.000 υγειονομικοί λόγω της Όμικρον

Τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ βρίσκονται σε καραντίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, μετά την επέλαση της Όμικρον στη χώρα μας.

Από αυτούς 520 είναι από τα νοσοκομεία της Αττικής, εκτός από τον Πειραιά.  Την ίδια ώρα απουσιάζουν από το σύστημα 7.000 άτομα λόγω αναστολής εργασίας και 2.000 συνταξιοδοτήσεων στο τέλος του 2021 ενώ η προσέλευση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό των απουσιών ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού λόγω COVID-19 κυμαίνεται από 1,4% έως 2,2% στο σύνολο των εργαζομένων ανά μονάδα.

Η κατάσταση, ωστόσο, χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη από τους ειδικούς ενώ οι νέες οδηγίες για τη διάρκεια απομόνωσής τους  φαίνεται να συντελεί στη γρήγορη επαναφορά στα καθήκοντά τους.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων. Υπενθυμίζεται ότι στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν χρειάστηκε να ανασταλούν τακτικά χειρουργεία.

Μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος δίνουν οι νέες οδηγίες που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες σχετικά με την καραντίνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με αυτές, ο χρόνος καραντίνας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με COVID-19 είναι πλέον πέντε ημέρες και η επιστροφή στην εργασία γίνεται ακόμα και χωρίς αρνητικό τεστ, εάν είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Επιπλέον δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός από τα 92 άτομα προσωπικό που ήταν σε καραντίνα τη Δευτέρα, 35 επέστρεψαν χθες στην υπηρεσία τους, σε σύνολο 3.500 εργαζομένων στο νοσοκομείο.