Ερντογάν σε Μέρκελ και Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις - Εξαρτάται από την Αθήνα

Ερντογάν σε Μέρκελ και Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις - Εξαρτάται από την Αθήνα

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να τονίζει πως τα επόμενα βήματα της Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντικά αναφορικά με την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναλυτικότερα, κατά την τριμερή τηλεδιάσκεψη των Αν. Μέρκελ, Σ. Μισέλ και Τ. Ερντογάν εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ενόψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά στο «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η χώρα του δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις παρά όλες τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αμοιβαία μέτρα για να διατηρηθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».