Ερντογάν σε Μακρόν: Ζήτησε το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T

Ερντογάν σε Μακρόν: Ζήτησε το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, η συζήτηση κάλυψε όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας καθώς και περιφερειακά θέματα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας σχετικά με το SAMP-T είναι να διασφαλίσει την έναρξη του έργου της προμήθειας και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που να περιλαμβάνει τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας».

Επίσης ο Πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο ότι σχετικά με το επισιτιστικό πρόβλημα, συμφωνήθηκε η διαχείριση της διαδικασίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών να γίνεται μέσω ενός συντονιστικού κέντρου που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι με την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου, θα εξασφαλιστεί τεράστια ανακούφιση όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η κοινή τουρκική παραγωγή ενός ευρωπαϊκού πυραύλου συζητήθηκε όταν ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με Ιταλούς και Γάλλους ηγέτες στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Τουρκίας, αναφέρει η  Daily Sabah

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι «και το κύριο θέμα ήταν το Eurosam SAMP-T και το αμυντικό σύστημα», όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο CNBC.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό για το έργο του συστήματος αεράμυνας SAMP-T.