Επίθεση στην Ουτρέχτη: Μαρτυρία για διασυνδέσεις του υπόπτου με ISIS και Τσετσενία

Επίθεση στην Ουτρέχτη: Μαρτυρία για διασυνδέσεις του υπόπτου με ISIS και Τσετσενία

Διασυνδέσεις με την Τσετσενία, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να είχε ο Τούρκος Γκιοκμέν Τανίς, ο οποίος καταζητείται από τις ολλανδικές αρχές ως βασικός ύποπτος για την ένοπλη επίθεση το πρωί της Δευτέρας σε τραμ στην Ουτρέχτη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων έξι. 

Μιλώντας στο BBC Turk, Tούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ουτρέχτη και γνώριζε τον φερόμενο ως δράστη, ανέφερε ότι ο Τανίς είχε πολεμήσει στην Τσετσενία κατά το παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε ως «ερημίτη» και ανέφερε πως «δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία».

Στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA μίλησε και ο πατέρας του Τανίς, Μεχμέτ, αναφέροντας ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον γιο του εδώ και 11 χρόνια. «Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 11 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί», δήλωσε ο πατέρας Τανίς, ο οποίος ζει πλέον στην Καισάρεια.

Το τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τανίς έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τανίς έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Φωτογραφία: AP