Επιτεύχθηκαν τα δύο πρώτα ορόσημα  με 1,5 εκατ. εμβολιασμούς και 1 εκατ. εμβολιασμένους
«Σχέδιο Ελευθερία»

Επιτεύχθηκαν τα δύο πρώτα ορόσημα με 1,5 εκατ. εμβολιασμούς και 1 εκατ. εμβολιασμένους

Τους δύο πρώτους στόχους του «Σχεδίου Ελευθερία» έπιασε σήμερα η Ελλάδα. Στη χώρα μας έχουν γίνει πλέον 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ από μια τουλάχιστον δόση έχει χορηγηθεί σε 1 εκατ. πολίτες. Μάλιστα, τα άτομα που έχουν ήδη ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις προσεγγίζουν πλέον το μισό εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 9 μ.μ. γνωστοποιήθηκε ότι οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι 1.503.487. Έχουν γίνει 1.018.675 εμβολιασμοί 1ης δόσης, ενώ οι εμβολιασμοί 2ης δόσης ανέρχονται σε 484.812.  

«Σχέδιο Ελευθερία»: Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Οι εμβολιασμοί άρχισαν στις 27 Δεκεμβρίου. Ο πρώτος εμβολιασμός έγινε στην Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο «Ευαγγελισμό». 

Οι κομβικές ημερομηνίες του ελληνικού προγράμματος εμβολιασμών: 

  • 27 Δεκεμβρίου: 1ος εμβολιασμός 
  • 5 Ιανουαρίου: 10.000 εμβολιασμοί 
  • 20 Ιανουαρίου: 100.000 εμβολιασμοί
  • 12 Φεβρουαρίου: 500.000 εμβολιασμοί 
  • 4 Μαρτίου: 1.000.000 εμβολιασμοί
  • 23 Μαρτίου: 1.500.000 εμβολιασμοί. 

Τα επόμενα βήματα

Οι παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο

Pfizer: Περιμένουμε πάνω από 1,1 εκατ.

AstraZeneca: Περιμένουμε πάνω από 450.000 δόσεις

Moderna: Περιμένουμε από 100.000 δόσεις

Johnson & Johnson (μονοδοσικό εμβόλιο): Δέσμευση παράδοσης 1,2 εκατ. δόσεων έως Ιούνιο - 70.800 δόσεις τον Απρίλιο

Αύξηση εμβολιαστικών κέντρων

Από την 1η Απριλίου θα προστεθούν ακόμα 272 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.073. Θα είναι, μάλιστα, αυξημένα κατά 55 σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινωθεί κατά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος τον Δεκέμβριο. Ανάμεσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται και δύο ακόμη «mega εμβολιαστικά κέντρα»: Στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Ποιοι παίρνουν σειρά για εμβολιασμούς

  • Από χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τους μεταμοσχευμένους και όσους υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και σε αιμοκάθαρση (15.500 πολίτες – ομάδα Α)
  • Ήδη έχουν προγραμματιστεί 100.000 ραντεβού για πολίτες με σοβαρές ασθένειες  που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με κορονοϊό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν 250.000 άτομα.
  • Από την Παρασκευή δυνατότητα για ραντεβού εμβολιασμού θα έχουν πολίτες ηλικίας 70-74 χρόνων (550.000 άτομα).
  • Από αρχές Απριλίου θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και η τελευταία ηλικιακή υποομάδα, εκείνη των 65-69 χρόνων (546.000 άτομα).

Τα covid-free νησιά

Μέρος του προγράμματος εμβολιασμού που άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό και όλος ο πληθυσμός στα μικρά νησιά της χώρας κάτω των 1.000 κατοίκων. 

Έτσι, μέχρι σήμερα τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο «κάθετος» εμβολιασμός και με τις δυο δόσεις είναι: Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Καστός.

Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός με τη μία δόση είναι: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα.

Οι επόμενοι στόχοι

  1. Ο νέος στόχος που έχει τεθεί είναι να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1.750.000 εμβολιασμοί μέχρι το τέλος Μαρτίου. 
  2. Ο αμέσως επόμενος είναι στο τέλος Μαϊου να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών.
  3. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει εμβολιασμούς στα νησιά έως 3.500 κατοίκους και αμέσως μετά τα νησιά άνω των 3.500 κατοίκων.
  4. Τον Μάιο ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί της ομάδας Β’, που περιλαμβάνει πολίτες με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και να υπάρξει προτεραιοποίηση επαγγελματικών ομάδων. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί (περίπου 300.000 άτομα) έχουν ήδη τοποθετηθεί χρονικά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τη δεύτερη κατηγορία υποκείμενων νοσημάτων, δηλαδή μέσα στον Μάιο.
  5. Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα είναι ικανός για να «χτίσει» τείχος ανοσίας έναντι του ιού.

Τα self tests

Από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα μαζικών self tests σε όλο τον πληθυσμό. Από ένα τεστ εβδομαδιαίως θα διατίθεται δωρεάν σε κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του. Τα αποτελέσματα των τεστ θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και θα προσμετρούνται στον συνολικό αριθμό τεστ που γίνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει ότι είναι θετικός, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, προκειμένου το κρούσμα του να είναι επιβεβαιωμένο.