Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

Άμεσα πιστώνεται στους δικαιούχους αγρότες η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο κίνησης που αφορά αγροτική χρήση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Τα ποσά, όπως προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ακατάσχετα και δεν συμψιφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το δημόσιο.

Θετικό χαρακτηρίζουν το μέτρο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ωστόσο επιμένουν στο διαχρονικό αίτημά τους που αφορά αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το κόστος παραγωγής με την ενεργειακή κρίση έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

«Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια επιστρέφουμε στους αγρότες τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 70 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, αναλογεί με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθοριστεί με το ΦΕΚ Β 3155/2016.