Επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα - Μικρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα - Μικρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

H «Σοφία» έφυγε και ο «Τηλέμαχος», το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, έρχεται, φέροντας χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα η νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη Χαλκιδική όπου αναμένονται για σήμερα κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πιο χαμηλές στο Νευροκόπι Δράμας, όπου υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου, και την Ορεστιάδα (-9 βαθμοί).

Τη ίδια ώρα επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στα Γρεβενά να «δείχνει» το πρωί -10 βαθμούς Κελσίου και σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα -9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία βρίσκεται στους 0 βαθμούς και επικρατούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ υπάρχει πιθανότατα για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις. Το χιόνι των τελευταίων ημερών και ο πάγος ταλαιπωρούν αρκετούς Θεσσαλονικείς κυρίως περιφερειακών δήμων, ενώ δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. Κλειστοί εξακολουθούν να είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Αγίου Βασιλείου-Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Με μικρά προβλήματα, λόγω παγετού, διεξάγεται σήμερα η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στις εξής γραμμές: 76 (ΙΚΕΑ – Αγγελοχώρι), 77 (Ν. Μηχανιώνα, Κερασιά– Επανομή) και 82 (Θεσσαλονίκη – Νεοχωρούδα). Τροποποιήσεις ισχύουν σήμερα στις γραμμές 86 (Θεσσαλονίκη - Λαγκαδίκια, το αστικό λεωφορείο δεν διέρχεται από τα Λαγυνά και το Αρδαμέρι) και 87 (Θεσσαλονίκη - Βασιλικά, το αστικό λεωφορείο πραγματοποιεί δρομολόγια στους κεντρικούς δρόμους και δεν διέρχεται από τους περιφερειακούς προορισμούς, πλην της Αγίας Παρασκευής και της Φιλοθέης, από όπου περνά κανονικά).

Σε ποιους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 82ο έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τρία Πέντε Πηγάδια, από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας–Δασκίου. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις δημοτικές οδούς Νάουσας–Ροδοχωρίου και Νάουσας–Αρκοχωρίου. Στο νομό Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας–Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού–Σκρα, και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στην Πιερία αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Λιβαδιού–Κολινδρού. Στον νομό Πέλλας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών–Λαϊλιά όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αρκετά σημεία κυρίως του επαρχιακού δικτύου στη Χαλκιδική παρουσιάζουν δυσχέρειες και οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου-Βαρβάρας–Ολυμπιάδος, Αρναίας–Στανού, Παλαιοκάστρου–Ταξιάρχη καθώς και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ