Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό - Πότε ξεκινά

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό - Πότε ξεκινά

Το κωδικό όνομα «Ελευθερία» θα έχει η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και την παραλαβή των σκευασμάτων της Pfizer, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Η επιχείρηση περιλαμβάνει τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και τη διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Εκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό.

Μητσοτάκης: Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα μας απελευθερώσει από την πανδημία

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σε λίγα 24ωρα ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί την αρχή του τέλους. Θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Να ζούμε και να δημιουργούμε ελεύθερα απαλλαγμένοι από τις συνέπειες της πανδημίας. Ελευθερία να γιορτάσουμε το 2021, τα 200 χρόνια ελευθερίας μας ως έθνος».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας θα αναμετρηθεί με το στοίχημα εμβολιασμού»  τόνισε και ανέφερε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ολοκληρωθεί το στοίχημα με επιτυχία» σημειώνοντας πως «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο και την επικοινωνία. Θα ζητήσουμε τη συνδρομή όλων. Ειδικών, φορέων, επαγγελματιών και Εκκλησίας. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι «η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο», κατέληξε.

Από το πρώτο 15ήμερο Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί

Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας να αναμένεται το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε πως ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, στα φαραμακεία, στα ΚΕΠ.

Όπως ανέφερε, θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν απέκλεισε να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Ο κ Πιερρακάκης τόνισε πως η διαδικασία για τον εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στους υγειονομικούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων και των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξάρτητα από ηλικία, θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρόνιων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.). Ειδικές κινητές ομάδες ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές καθώς και εκείνων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης.

Όπως ανέφερε προχθές η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε αυτή τη φάση δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων.