Επεισόδια και προσαγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Eurokinissi
Eurokinissi

Επεισόδια και προσαγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς νεαροί εξαπέλυσαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες.

Στη Θεσσαλονίκη, επιθέσεις κατά των δυνάμεων της αστυνομίας έλαβαν χώρα έξω από το τουρκικό προξενείο.

Προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού(αύρα) της Αστυνομίας συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σε προσαγωγές τουλάχιστον 16 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στην πορεία συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, ενώ σε εξέλιξη είναι η προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας της πόλης. 

Στην Αθήνα, τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Μπενάκη προς τα Εξάρχεια. Στη συμβολή με τη Σόλωνος, έβαλαν φωτιά στο οδόστρωμα και σε κάδους.

Χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών έκαναν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ για να απωθήσουν τους επιτιθέμενους, ενώ στη συνέχεια καταδίωξαν τους νεαρούς και έγιναν προσαγωγές.

Στην περιοχή των Εξαρχείων, βρίσκονταν και δύο «Αίαντες» της αστυνομίας που έσβησαν φωτιές και απομάκρυναν οδοφράγματα.

Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν κάδους σκουπιδιών.

Δεκαεννέα προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι στιγμής πριν την πορεία και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Νωρίτερα, διαδήλωση πραγματοποίησαν οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην πορεία συμμετείχαν γύρω στα 6.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΑΔΑ.

ΕΛ.ΑΣ: Η αστυνομία διαφύλαξε την ασφάλεια των πολιτών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ «η αστυνομία διαφύλαξε την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους χωρίς να διαταραχθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε με βόμβες μολότοφ».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται:

«Η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη είχε ως στόχο τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών και της περιουσίας τους χωρίς να διαταραχθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αυτό επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι μερίδα των διαδηλωτών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη και 19 στην Αθήνα».

Σημειώνεται ότι από τις 19 προσαγωγές στην Αθήνα, έξι προσαγωγές έγιναν πριν ξεκινήσει η πορεία και 13 κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Αυτή την ώρα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Ομόνοια, όπου υπήρξε ένταση και επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να διαλύσει μεγάλη ομάδα που είχε συγκεντρωθεί εκεί, κάποιοι κουκουλοφόροι εγκλώβισαν δύο αστυνομικούς στον υπόγειο σταθμό του μετρό και τους προπηλάκισαν.

Επενέβη όμως η ομάδα ΟΠΚΕ η οποία απομάκρυνε τους νεαρούς και απεγκλώβισε τους αστυνομικούς.

Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια όπου εξετάζονται».

Ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσαν τα drones και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ. Σε επιφυλακή ήταν και τα υδροφόρα οχήματα, για στοχευμένες ρίψεις νερού. 

Οι πρωινές συγκεντρώσεις 

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε το πρωί η μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. 

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από δέκα προληπτικές προσαγωγές στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση και πορεία διοργάνωσαν το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι, κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, στις 12 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία προς το κέντρο της πόλης, η οποία αφού διέσχισε τις οδούς Εγνατία , Ι. Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου κατέληξε και ολοκληρώθηκε στην Καμάρα.