Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις;

Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις;

Έπεσαν πράγματι έξω οι δημοσκοπήσεις για το Κίνημα Αλλαγής; Τουλάχιστον όσον αφορά τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse RC για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με 4.012 συνεντεύξεις, η άποψή μας είναι όχι! Ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας μπορώ να μιλήσω - και οι απόψεις μου αφορούν - κυρίως την Pulse.

Οι δημοσκοπήσεις συνηθίζεται να κρίνονται από τη σύγκριση της «Πρόθεσης Ψήφου» με το επίσημο αποτέλεσμα. Στη δημοσκόπηση της Pulse RC ούτε μετρήθηκε – ούτε παρουσιάστηκε παρόμοιο ερώτημα για την εκλογή αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής. Είναι γνωστοί και διατυπωμένοι οι προβληματισμοί μας για την αποτύπωση «Πρόθεσης Ψήφου» σε εσωκομματικές εκλογές, ιδιαίτερα σε κόμματα με χαμηλά εκλογικά ποσοστά, λόγω της μικρής αναλογίας ψηφοφόρων τους στο δείγμα της έρευνας.

Ακόμα και με μεγάλο δείγμα η αποτύπωση «Πρόθεσης Ψήφου» δεν συνίσταται διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων το εκλογικό σώμα. Η ιδιότητα του εκλογέα δεν είναι από πριν δεδομένη και αποκτάται την ημέρα των εκλογών με την προσέλευσή του στη διαδικασία. Το ερώτημα «αν θα ψηφίσετε;», αν και χρήσιμο για υποαναλύσεις, δεν προσφέρει ακριβή προσέγγιση του εκλογικού σώματος ως βάση για «Πρόθεση Ψήφου».

Για αυτούς τους λόγους συμφωνήσαμε η έρευνα να περιλαμβάνει «ποιοτικά» ερωτήματα αξιολόγησης (π.χ. ποιον θα προτιμούσατε, ποιος μπορεί καλύτερα να αυξήσει την απήχηση του κόμματος, …να πετύχει την ανανέωση κ.λπ.) και ρητά αναφέραμε ότι τα συγκεκριμένα ερωτήματα «Δεν αποτελούν Πρόθεση Ψήφου».

Επιπλέον επιλέξαμε να διερευνήσαμε τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς (διάθεσης συμμετοχής στις εκλογές για αρχηγό και σχέσης ψήφου με το Κίνημα Αλλαγής) για να φανούν οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος και τη σύσταση του εκλογικού σώματος. Στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε» σε μια από αυτές τις ομάδες ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν πρώτος με 30%, σε άλλη ο Γ. Παπανδρέου ήταν δεύτερος με 29% και στις περισσότερες προσεγγίσεις τα ποσοστά του Ανδρ. Λοβέρδου ήταν μεταξύ 29% - 30%.

Στις δύο μικρότερου μεγέθους ομάδες πληθυσμού τα ποσοστά και των τριών επικρατέστερων υποψηφίων βρίσκονταν περί του 30% με διαφορές 1-2 μονάδες μεταξύ τους και περιθώριο σφάλματος έως και +/-6,6%! Υπενθυμίζουμε ότι περιθώριο σφάλματος +/-6,6% σε κάθε επιλογή, αντιστοιχεί σε διαφορές μεταξύ δύο επιλογών έως 13,2!

Στον ίδιο ποιοτικό δείκτη οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι αποτυπώθηκαν με ποσοστά από 2% έως 5%. Η θέση καθενός άλλαζε ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού. Και ο Π. Γερουλάνος και ο Χ. Καστανίδης και ο Π. Χρηστίδης καταγράφηκαν από δύο φορές στην τέταρτη θέση.

Στις δύο μικρότερου μεγέθους ομάδες πληθυσμού, στην τέταρτη θέση βρισκόταν ο Π. Χρηστίδης και στους «ποιοτικούς» δείκτες «εγγύηση της ενότητας» και «αύξηση της απήχησης του κόμματος» οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι συγκέντρωναν περίπου αντίστοιχα ποσοστά περί του 30%!

Στο «ποιοτικό» ερώτημα «ποιος μπορεί να πετύχει καλύτερα την ανανέωση του κόμματος» σε όλες τις ομάδες υπερείχε ο Ν. Ανδρουλάκης. Στο «ποιος μπορεί να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση», ο Ανδρ. Λοβέρδος.

Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε δημοσκοπικά, να αποτυπώσουμε και να παρουσιάσουμε, με τον καλύτερο δυνατόν, κατά την άποψή μας, τρόπο τις σκέψεις και τις αξιολογήσεις των συμπολιτών μας για ένα πολιτικό γεγονός και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτό. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πληροφόρηση μέσα από ψύχραιμες, επώνυμες δημοσκοπήσεις είναι η καλύτερη επιλογή. Η απουσία τους αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης ή επιλεκτικής ενημέρωσης.

* Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC.