Επεκτείνεται ο χώρος του Ελαιώνα, για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες

Επεκτείνεται ο χώρος του Ελαιώνα, για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συναντήθηκε σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2016, με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε άκρως φιλικό κλίμα, συζήτησαν μέτρα αντιμετώπισης των επειγόντων αναγκών αστυνόμευσης σε περιοχές της πρωτεύουσας, όπως η Πλατεία Βικτωρίας, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας των Αρχών Ασφαλείας και των Υπηρεσιών του Δήμου στο μέλλον.

Με το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός και ο Δήμαρχος έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: «Στη σημερινή συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Καμίνη εξετάσαμε τα προβλήματα. Εξετάσαμε κύρια το πρόβλημα της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας όπου υπάρχει συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών και υπάρχουν και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή τη συσσώρευση. Συζητήσαμε επίσης και για κάποιες άλλες περιοχές της Αθήνας, όπου πρέπει να εξετάσουμε τα θέματα της ασφάλειας, να εξετάσουμε τα θέματα των κατοίκων της περιοχής.

Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Με τον κ. Δήμαρχο έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Θα συμβάλουμε όσο μπορούμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Θα δείτε πολύ γρήγορα βήματα που θα γίνουν σ' αυτή τη κατεύθυνση. Ο κ. Δήμαρχος μας πρότεινε και κάποιους χώρους, κάποιες άλλες συνεργασίες, αλλά αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Σε αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε με πρακτικά βήματα και οι δύο είμαστε άνθρωποι της πράξης. Επομένως θα προχωρήσουμε με καλή διάθεση, με καλή συνεργασία για να λυθούν προβλήματα της πόλης, που έτσι κι αλλιώς είναι επιβαρυμένη με τόσα άλλα ζητήματα. Είναι σε κορύφωση αυτή τη στιγμή το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη τα ζητήματα της μεγαλύτερης πόλης της χώρας μας.»

Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: «Να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη συνεργασία. Έπρεπε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών της Αθήνας, των γειτονιών της Αθήνας και ειδικότερα σε κάποιες περιοχές του κέντρου, γύρω από τη πλατεία Βικτωρίας, που έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μια μεγάλη πίεση, αλλά όπως λέω ειδικά το τελευταίο καιρό, πρέπει όλοι να κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας. Πρέπει επίσης να επαινέσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι παρ' όλα αυτά που περνάνε, κρατάνε κι αυτοί μια αξιοσημείωτη ψυχραιμία.

Έτσι, αν πορευθούμε λοιπόν συνεργαζόμενοι, η Αστυνομία μαζί με τον Δήμο και την κοινωνία, να προσπαθήσουμε και το καθήκον μας να κάνουμε απέναντι στους ανθρώπους που έρχονται και ζητάνε άσυλο στην Ευρώπη, αλλά και την κανονικότητα στη πόλη μας να προασπιστούμε, να την περιφρουρήσουμε, ούτως ώστε να προχωρήσουμε κανονικά για τα επόμενα βήματα. Ευχαριστώ πολύ».

Επεκτείνεται ο χώρος του Ελαιώνα, για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες

Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής στην πλατεία Βικτωρίας από τις εντάσεις που προκαλεί η αυξημένη παρουσία μεταναστών και προσφύγων και η ανεύρεση χώρων για προσωρινή διαμονή τους,συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, αίτημα το οποίο ο υπουργός φρόντισε να ικανοποιηθεί άμεσα ( ήδη αυξήθηκαν οι περιπολίες).

Σε ότι αφορά την εξεύρεση χώρων διαμονής του μεταναστευτικού πληθυσμού και απομάκρυνσης τους από το κέντρο της πόλης , ο κ.Καμίνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι θα επισπευθεί η αξιοποίηση του διευρυμένου κατά οκτώ στρέμματα χώρου στην περιοχή του Ελαιώνα που έχει διατεθεί για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πιθανός, επιπλέον,χώρος σε άλλη περιοχή.

Σημειώνεται,ότι στην περιοχή του Ελαιώνα αρχικά είχε διατεθεί χώρος 12 στρεμμάτων για τη διαμονή 700 ατόμων και η επιπλέον επέκταση αποσκοπεί στη φιλοξενία περίπου 1.200 ατόμων συνολικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ