Επεισόδια στο ΑΠΘ - Τρεις συλλήψεις, ένας αστυνομικός τραυματίας

Επεισόδια στο ΑΠΘ - Τρεις συλλήψεις, ένας αστυνομικός τραυματίας

Εννέα προσαγωγές, από τις οποίες οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις, έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα αργά το βράδυ αρχικά εντός του πανεπιστημίου campus του ΑΠΘ και εν συνεχεία  στην Καμάρα με ομάδα κουκουλοφόρων να ρίχνει μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, και οι αστυνομικοί να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Νωρίτερα, ομάδες κουκουλοφόρων κινήθηκαν προς την Εγνατία οδό και τα γύρω στενά της πλατείας Καμάρας, όπου ακολούθησαν νέες ρίψεις μολότοφ και πετρών προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν εκ νέου με βομβίδες κρότου λάμψης και χημικών, ενώ έγιναν προσαγωγές. Στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις για να σβήσουν φωτιές που προκλήθηκαν σε κάδους απορριμμάτων, ενώ η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό έχει διακοπεί.

Λίγο πριν, νέα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε ομάδα κουκουλοφόρων η οποία έριχνε μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα αλλά και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούν το σημείο, εντός του campus στο πανεπιστήμιο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στο σημείο, έφτασε και ο Αίαντας το ειδικό όχημα της Αστυνομίας που εκτοξεύει νερό. 

Μετά το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας των φοιτητών που πραγματοποίησαν στην Καμάρα για τα πρωινά επεισόδια στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, κουκουλοφόροι εισήλθαν στον χώρο του Πανεπιστημίου και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν μπροστά από τη Γεωπονική, δίπλα στη Σχολή Βιολογίας, όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη.

Όπως περιγράφει στο τοπικό ειδησεογραφικό μέσο Voria.gr φοιτητής στο ΑΠΘ, οι στιγμές που επικράτησαν ήταν χαοτικές, με περισσότερους από 200 φοιτητές να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των χημικών, ενώ λόγω των επεισοδίων παγιδεύτηκαν εντός της βιβλιοθήκης

Λίγο μετά τις 22:00, τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκκίνηση των επεισοδίων, οι κουκουλοφόροι μετακινήθηκαν προς την Καμάρα -όπου ξέσπασε νέος γύρος έντασης με τους κουκουλοφόρους να πετάνε πέτρες και να ρίχνουν τους κάδους απορριμμάτων.-, η ατμόσφαιρα καθάρισε και οι φοιτητές κατάφεραν να αποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση επικράτησε το πρωί στο ΑΠΘ, μπροστά από τον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας όπου γίνονται οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων που στους συλλόγους τους εκπροσωπούν το σχήμα των ΕΑΑΚ, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον χώρο όπου βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας για την περιφρούρηση των εργασιών.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν άτομα κινήθηκαν προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, που τους απώθησαν κάνοντας και χρήση κρότου λάμψης. Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε ένας φοιτητής, τον οποίο παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ο οποίος τελικά πήρε εξιτήριο μετά τις απαραίτητες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, καθώς δεν εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα.