Επεισόδια σε Αθήνα, Ασπρόπυργο, Χαλκίδα, Ρόδο
Eurokinissi
Eurokinissi
Θάνατος Ρομά

Επεισόδια σε Αθήνα, Ασπρόπυργο, Χαλκίδα, Ρόδο

Ένταση και επεισόδια στην Αθήνα,  κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο, για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που κατέληξε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» στη Θεσσαλονίκη, έχοντας δεχθεί πυρά από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ένταση υπήρξε και στην πλατεία Συντάγματος, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών. Λίγο νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, αφού από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί Ρομά, με σκοπό να κλείσουν τον δρόμο. Οι αστυνομικές όμως δυνάμεις, δεν τους άφησαν.

Πριν από ώρα άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο δίκτυο του Τραμ με τερματικό και πάλι τη στάση Σύνταγμα. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού στον Ασπρόπυργο, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε φωτιά σε καταυλισμό και στις γραμμές.

Σε 2 συλλήψεις, από τις 26 προσαγωγές που έγιναν, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.  Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει: "Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής".

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο Μενίδι, επειδή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Σε έκτακτη διακοπή δρομολογίων σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές του δικτύου προέβη ο ΟΑΣΑ.

Θεσσαλονίκη 

Σοβαρά επεισόδια στην περιοχή γύρω από την Καμάρα, μετά την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών οργανώσεων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Εγνατία στο ύψος της Καμάρας. Η Αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μέχρι στιγμής, έγιναν 35 προσαγωγές και μια σύλληψη. Συγκέντρωση στο άγαλμα Ελ. Βενιζέλου πραγματοποίησαν νωρίτερα εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, καταγγέλλοντας τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικές δυνάμεις. 

Ασπρόπυργος

Ένταση και στον Ασπρόπυργο, καθώς Ρομά συγκεντρώθηκαν σε σημείο που βρίσκονται οι γραμμές του προαστιακού. Οι Ρομά έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και χαμηλή βλάστηση και πέταξαν αντικείμενα στις γραμμές του προαστιακού. Η κυκλοφορία των συρμών αποκαταστάθηκε αργότερα.

Χαλκίδα

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη της Χαλκίδας. Ρομά συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Καμάρες και άναψαν φωτιές ενώ έκαναν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και προς την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου. 

Ρόδος

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν σήμερα το βράδυ δεκάδες Ρομά, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.  Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ ο δρόμος παραμένει κλειστός για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Πάτρα

Πορεία έγινε και στο κέντρο της Πάτρας. Περίπου 400 άτομα διαδήλωσαν για το θάνατο του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη. Η αστυνομία έκλεισε κεντρικούς δρόμους. Ομάδα ατόμων επιχείρησε να προκαλέσει φθορές σε ΑΤΜ κεντρικού τραπεζικού καταστήματος.