Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Επεισόδια και χημικά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να προσεγγίσει, από τη δεξιά πλευρά εισόδου, το κτίριο της Βουλής, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρώς ένας διαδηλωτής.

Αυτή τη στιγμή οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. 

Νωρίτερα, μικροεπεισόδια είχαν σημειωθεί, όταν ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Η συγκέντρωση κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:00 έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συμφωνία. 

Διαδηλωτές κρατώντας ελληνικές σημαίες και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας έχουν συγκεντρωθεί, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια σας από την Μακεδονία».

Κλειστές είναι αυτή τη στιγμή η λεωφόρος Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Βουλής.

Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει τόσο η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας όσο και η Επιτροπή για την Προάσπιση της Ελληνικής Μειονότητας των Σκοπίων και για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ελληνική Κυβέρνηση χωρίς να έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται, ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα εξαιρεί από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, παραβιάζοντας κατάφορα την πάγια εθνική θέση.

Στο μεταξύ πηγές της ΝΔ ανέφεραν χθες ότι το σημερινό συλλαλητήριο θα αποτελέσει την αφορμή για να υπάρξει μαζική έκφραση της αγωνίας των πολιτών καθώς και ότι θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχουν και χιλιάδες μέλη της παράταξης.

Συγκεκριμένα, σημείωναν ότι «Οι πολίτες με το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα θα εκφράσουν μαζικά την αγωνία τους για ένα ζήτημα μείζονος εθνικού συμφέροντος»,προσθέτοντας ότι «Είναι προφανές ότι χιλιάδες μέλη της παράταξής μας θα είναι εκεί».

Κατέληγαν δε λέγοντας ότι «την ίδια ώρα, η ΝΔ θα δίνει τη μάχη της στη Βουλή, για να φύγει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος και για να μην υπογραφεί μια εθνικά επιζήμια συμφωνία».

Σημειώνεται πως νέα συγκέντρωση θα διεξαχθεί και αύριο Κυριακή, στο Πισοδέρι στις Πρέσπες, όπου αναμένεται να υπογράψουν την συμφωνία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Φωτογραφίες Intime News και Eurokinisi