Επανεκκίνηση με πακέτο ΔΕΘ και μεταρρυθμίσεις - Τα νομοσχέδια του Σεπτεμβρίου

Επανεκκίνηση με πακέτο ΔΕΘ και μεταρρυθμίσεις - Τα νομοσχέδια του Σεπτεμβρίου

Σε δύο επίπεδα θα κινηθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά τον ομολογουμένως «κακό» πολιτικά Αύγουστο για την ίδια. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι απαιτούνται άμεσες κινήσεις και σε επικοινωνιακό αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πολιτική ατζέντα. 

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην οικονομία. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η πεποίθηση ότι οι οικονομικοί δείκτες θα  καταγράψουν την ανοδική τροχιά της χώρας και θα επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις που θα βρουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Κομβικής σημασίας ήταν πολύ μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, στοιχείο που αναμένεται να «χρωματίσει» την ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. 

Το δεύτερο επίπεδο θα είναι η έντονη νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης. Στόχος είναι μέσα στο φθινόπωρο να ψηφιστούν μία σειρά νομοθετημάτων που θα αποτυπώνουν το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για αύξηση των ρυθμών κυβερνητικής εργασίας. 

- Ο νέος ποινικός κώδικας

Το προσεχές διάστημα θα θέτει σε δημόσια διαβούλευση  και θα κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Θα χαρακτηριστεί από μία σειρά αλλαγών των ποινών προς το αυστηρότερο, που θα αφορούν  σε ειδεχθή αδικήματα, με στόχο την προστασία ευπαθών ομάδων, ανηλίκων και θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας.

Στις ρυθμίσεις ξεχωρίζει η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων ακόμη και για πλημμελήματα. 

Για τα πλημμελήματα για παράδειγμα  η παραγραφή θα αρχίζει να μετράει ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση, δηλαδή στα 19 και για τα κακουργήματα 3 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος από τα 21. Παράλληλα, τα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει επίσης ισόβια για ανθρωποκτονία, ομαδικό βιασμό, βιασμό εις βάρος ανηλίκου και εσχάτη προδοσία, ενώ αυξάνει τα ισόβια από τα 16 στα 18 έτη. Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και όχι με χρηματική ποινή, ενώ για αδικήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, βιασμός ανηλίκου, βιασμός εν γένει και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, θα πρέπει ο καταδικασθείς να εκτίσει εφεξής τα 4/5 της ποινής.

- Έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία στους υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, να επιστρέψουν άμεσα στο πόστο τους με την πρώτη δόση του εμβολίου αντί 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί και ρύθμιση με τσουχτερά πρόστιμα για υγειονομικούς οι οποίοι δηλώνουν ψευδή νόσηση με στόχο την 6μηνη εξαίρεση από τον εμβολιασμό, αλλά και για περιπτώσεις συμμετοχής σε υποθέσεις έκδοσης «μαϊμού».

- Προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2022, καθώς σε αυτό θα αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση προσωρινών φοροελαφρύνσεων το 2022. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το προσχέδιο κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, συνεπώς θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Το προσχέδιο είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν άλλα νομοσχέδια του υπουργείου οικονομικών, με τα οποία θα εξειδικεύονται τα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων ή κινήτρων.

- Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Στη Βουλή θα φτάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα ασχοληθεί με τον τρόπο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που όπως αναδείχτηκε κι από τις πρόσφατες πυρκαγιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους.

Στόχος είναι η χαρτογράφηση και η αναλυτική καταγραφή των οργανώσεων και των μελών τους σε ειδικό ενημερωμένο Μητρώο.