Επαναστατική συμφωνία της Samsung με το μουσείο Prado

Επαναστατική συμφωνία της Samsung με το μουσείο Prado

Ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, το φημισμένο Prado στη Μαδρίτη, και η Samsung κάνουν ένα σημαντικό βήμα, φέρνοντας τα αριστουργήματα της δυτικής τέχνης κυριολεκτικά «στο χέρι» του παγκόσμιου φιλότεχνου κοινού, με την εφαρμογή «Prado Guide» (οδηγός Prado). Με στόχο τους λάτρεις της τέχνης και όσους θέλουν να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους ή να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο μελετώντας τις λεπτομέρειες των αγαπημένων τους έργων, αυτή η εφαρμογή καθιστά 400 διαμάντια από τις συλλογές του Prado διαθέσιμα στο χρήστη για να τα απολαύσει οπουδήποτε κι ανά πάσα στιγμή.

«Η εφαρμογή στοχεύει στο να γίνει πολύτιμο εργαλείο τόσο στους πολλούς επισκέπτες του μουσείου όσο και στους πιο υποψιασμένους φιλότεχνους. Έτσι, το ίδιο το Prado θα έρθει πιο κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να λάβει ευσύνοπτα και χρηστικά κείμενα για τα αγαπημένα του έργα. Ευελπιστούμε ότι ο οδηγός αυτός θα συνοδεύει και θα διαφωτίσει όσους έχουν την ευχαρίστηση να περιηγηθούν στις αίθουσες του μουσείου, αλλά και θα φέρει τη συλλογή μας πιο κοντά σε όσους δεν μπορούν να το επισκεφθούν», δηλώνει ο Διευθυντής του μουσείου, Μιγκέλ Φαλομίρ. 

Το άνοιγμα του μουσείου στον ψηφιακό κόσμο σίγουρα επιτάχυνε η πανδημία. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο μετά το πρώτο κύμα της COVID-19, την περασμένη άνοιξη, ο αριθμός των επισκεπτών στην ιστοσελίδα του Prado, αυξήθηκε κατά 258%, συγκεντρώνοντας σχεδόν 2.000.000 ψηφιακούς επισκέπτες. Τώρα, με την έκδοση της νέας εφαρμογής που διατίθεται για smartphone, το μουσείο παρέχει ένα χορταστικό οδηγό σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση ενός καταλόγου που δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2008. Υπήρξε το πιο διαδεδομένο βιβλίο του μουσείου, με περισσότερα από 600.000 αντίτυπα σε 10 γλώσσες.

Κατηγοριοποιημένη ανά σχολή και δημιουργό, η εφαρμογή περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα που σχολιάζονται από επιστημονικούς συνεργάτες του μουσείου, με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία που «αφηγείται» κάθε έργο, τη σημασία του στη συλλογή και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Η περιήγηση είναι απλή και η εφαρμογή περιλαμβάνει την ιστορία του ισπανικού ιδρύματος με κεφάλαια που διακλαδίζουν την πλούσια συλλογή του και ομαδοποιούν τα έργα γύρω από έναν καλλιτέχνη, ανά είδος και χρονολογική περίοδο. Το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την έντυπη έκδοση είναι ότι οι εικόνες είναι διαθέσιμες για λήψη σε υψηλή ευκρίνεια, χαρίζοντας σπάνια αισθητική απόλαυση στη θέαση των έργων.

Η εφαρμογή κατέστη δυνατή, χάρη στη χορηγία της Samsung, που τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει τεχνολογικά το μουσείο. Οι χρήστες συμβατών συσκευών της εταιρείας θα μπορούν μάλιστα να κατεβάσουν δωρεάν το περιεχόμενο της εφαρμογής αποκλειστικά έως τις 21 Νοεμβρίου. Το βέβαιο είναι ότι η συνεργασία της κορυφαίας εταιρείας με το Prado αλλάζει τον τρόπο παρουσίασης των εικαστικών εκθέσεων και μετατοπίζει το ενδιαφέρον από την παραδοσιακή τυπογραφία στις ψηφιακές εκδόσεις. Οι κατάλογοι και τα λευκώματα τέχνης προσαρμόζονται πλέον στα κινητά μας τηλέφωνα, δίνοντας περισσότερο βάρος στην εικόνα των έργων και λιγότερο στο κείμενο.  

Διαβάστε Περισσότερα