Επαναφορά της θανατικής ποινής σκέφτεται ο Ερντογάν-"Τσουνάμι" εκκαθαρίσεων σε στρατό και Δημόσιο

Επαναφορά της θανατικής ποινής σκέφτεται ο Ερντογάν-"Τσουνάμι" εκκαθαρίσεων σε στρατό και Δημόσιο

Photo by Anadolou Agency/Getty Images/Contributor

Αποφασισμένος για μαζικές εκκαθαρίσεις των αντιπάλων του στο στρατό, την δικαιοσύνη αλλά και σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που παραβρέθηκε σε κηδείες θυμάτων του πραξικοπήματος μεταξύ των οποίων ήταν φίλος του διαφημιστής και ο 16χρονος γιός του.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι στο μυαλό του υπάρχει και η επαναφορά της θανατικής ποινής καθώς απάντησε θετικά στις σχετικές προτροπές των οπαδών του. 

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ευθέως πως η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Αναφερόμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:«η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια».

Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ποινής του θανάτου.

Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», πράγμα που κάνουν εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα". Και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο την επαναφορά του μέτρου της θανατικής ποινής και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε και κατά του αντιπάλου του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιούλ που ζει στις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την εξάλειψη από όλους τους κρατικούς θεσμούς του "μικροβίου" που ευθύνεται για την προχθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος – υπονοώντας τον Γκιούλ.

Μιλώντας στην κηδεία ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα προχθεσινά επεισόδια βίας, ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος από την "τρομοκρατική οργάνωση", της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, εμποδίστηκε από την εθνική θέληση. Είπε ότι μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, η οποία, είπε, έχει "διαφθείρει" τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλους τους στρατιωτικούς βαθμούς.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα απευθυνθούν γραπτώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις για να απαιτήσουν την επιστροφή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.