Έως και 2.000 Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν κάθε μέρα τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης

Έως και 2.000 Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν κάθε μέρα τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης

Έως και 2.000 Βενεζουελάνοι μετανάστες ημερησίως περνούν νόμιμα στην Κολομβία, περπατώντας μια μεγάλη απόσταση, φαινόμενο το οποίο προκαλεί την ανησυχία της κυβέρνησης του Nicolas Maduro.

Σύμφωνα με το Reuters, η γραμμή που σχηματίζουν καθημερινά φθάνει έως και τα 13 χιλιόμετρα με προορισμό το συνοριακό πέρασμα της Παραγκουατσόν, εκεί που περισσότεροι από 100 Βενεζουελάνοι περιμένουν μέσα στη ζέστη έξω από το γραφείο μετανάστευσης.

Ανταλλακτηρια συναλλαγματος βρίσκονται στο σημείο, με ρολλά χρημάτων από τη Βενεζουέλα που λόγω του υπερπληθωρισμού της κυβέρνησης Maduro, είναι μηδαμινής αξίας.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση που παρατηρείται καθημερινά στο απομονωμένο φυλάκιο στη χερσόνησο Γκουατζίρα στην ακτή της Κολομβίας από την πλευρά της Καραϊβικής, σηματοδοτεί μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της Λατινικής Αμερικής.

Οι Βενεζουελάνοι καταφθάνουν πεινασμένοι, διψασμένοι και κουρασμένοι, συχνά αβέβαιοι για το πού θα περάσουν τη νύχτα αλλά ανακουφισμένοι που έχουν ξεφύγει από την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα τους.

Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα στους άνω του μισού εκατομμυρίου Βενεζουελάνους που έχουν πάει στην Κολομβία, πολλοί από αυτούς παράνομα, ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν από τη φτώχεια, την αυξανόμενη βία και τις ελλείψεις στα τρόφιμα και στα φάρμακα στην κάποτε εύπορη Βενεζουέλα.