Έως 70% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σχέση με τη Δέλτα
Μετάλλαξη Όμικρον

Έως 70% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σχέση με τη Δέλτα

Ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσηση από τη μετάλλαξη  Όμικρον προκύπτουν από τα στοιχεία της  Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη παραλλαγή έχουν  50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις.

Ανησυχητικό είναι, όμως, το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης εξασθενεί μετά από 10 εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ΒΒC, τα στοιχεία εξάγονται από τη μελέτη όλων των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 132 ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με την παραλλαγή. Υπήρξαν επίσης 14 θάνατοι μέσα σε 28 ημέρες από τον εντοπισμό της Όμικρον στη χώρα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι προσβάλλονται από την Όμικρον έχουν:

31% έως 45% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στα επείγοντα

50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο για θεραπεία

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ακόμη κι αν η μετάλλαξη Όμικρον αποδειχθεί ηπιότερη θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία καθώς εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί όταν το Όμικρον αρχίσει να πλήττει μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, καθώς οι περισσότεροι από όσους έχουν νοσήσει και μεταβαίνουν σε νοσοκομείο είναι μέχρι στιγμής κάτω των 40 ετών.

Δύο δόσεις του εμβολίου αποδείχθηκε ότι προσφέρουν περιορισμένη προστασία έναντι της προστασίας απέναντι της νέας μετάλλαξης και απαιτείται αναμνηστική δόση. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση η προστασία από την τρίτη δόση μειώνεται μεταξύ 15% και 25% μετά από 10 εβδομάδες