Εντοπίστηκε η σορός του πιλότου του Μιράζ, Γιώργου Μπαλταδώρου

Εντοπίστηκε η σορός του πιλότου του Μιράζ, Γιώργου Μπαλταδώρου

Τη σορό του πιλότου του Μιράζ 2000-5 που κατέπεσε εχθές, Γιώργου Μπαλταδώρου, εντόπισαν σήμερα το πρωί αλιευτικά σκάφη, που συμμετέχουν στις έρευνες ανοιχτά της Σκύρου, ενώ βρέθηκαν και μερικά συντρίμμια του πολεμικού αεροσκάφους.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, στην επιχείρηση εντοπισμού του άτυχου πιλότου συμμετείχαν ψαράδες από το νησί της Σκύρου και από κοντινά νησιά.

Η σορός του σμηναγού έχει μεταφερθεί στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το skai.gr, κατά τις βραδινές ώρες εντοπίστηκε και το κράνος του πιλότου του Mirage 2000-5, ενώ συνεχίζονται οι υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό της ατράκτου, που θα ρίξει φως στα αίτια πτώσης του μοιραίου Mirage 2000-5. Στην περιοχή βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία, όπως επίσης και τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της.

Προς το παρόν οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του αεροσκάφους και κατ'' επέκταση του καταγραφέα πτήσης που υπάρχει σε αυτό και στα στοιχεία πτήσης του δεύτερου Mirage 2000-5.

Το πρωί, στο σπίτι του άτυχου σμηναγού βρέθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος ήθελε να συλλυπηθεί προσωπικά τη χήρα του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Το μονοθέσιο Μιράζ 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 12:15 της Πέμπτης 12 Απριλίου στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Η είδηση του θανάτου του σμηναγού σκόρπισε θλίψη στην Πολεμική Αεροπορία, στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. 

Στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, η σορός του σμηναγού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία του χωριού στο Μορφοβούνι Καρδίτσας και στις 14.00 θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Τα αίτια της πτώσης 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για τα αίτια της πτώσης, ο αντιπτέραρχος Κώστας Ιατρίδης χαρακτήρισε δύσκολη θάλασσα το Αιγαίο, ενώ τόνισε ότι η χαμηλή νέφωση και η αφρικανική σκόνη αποτέλεσαν σοβαρό εμπόδιο για τον άτυχο πιλότο, καθώς είναι πολύ πιθανό να έπαθε παραίσθηση, κάτι που το παθαίνουν οι πιλότοι όταν βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες.

Ο κ. Ιατρίδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις από την παραίσθηση και ο μόνος τρόπος είναι να πιστέψεις στα όργανα και αυτό λένε και οι κανόνες και οι σχολές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Καμιά φορά -είπε-είναι τόσο έντονη η αίσθηση της παραίσθησης που δεν πιστεύεις στα όργανα και πας να διορθώσεις την κανονικότητα γιατί νομίζεις ότι είσαι σε κλίση ή ανάστροφα και εκεί χειροτερεύεις την κατάσταση.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Γεωργούσης, πτέραρχος εν αποστρατεία, μιλώντας στο Θέμα 104,6, υποστήριξε πως όλες οι ενδείξεις δείχνουν παραίσθηση σε χαμηλό ύψος, λόγω καιρικών συνθηκών.

«Ίσως και η κούραση που είχε συνέβαλε σε όλο αυτό και που είχε δημιουργήσει η πτήση, ίσως και η απομάκρυνση πολλών ημερών από την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα. Γιατί βέβαια, δεν μπόρεσε να αντιδράσει ο Σμηναγός, με τέτοια εμπειρία και τόσες ώρες πτήσης παραμένει ανεξήγητο και οι απαντήσεις θα δοθούν από τους διερευνητές», επισήμανε ο Βαγγέλης Γεωργούσης.