Ένα ιστορικό και καλλιτεχνικό πανόραμα στον πολυχώρο «Αθηναΐς»

Ένα ιστορικό και καλλιτεχνικό πανόραμα στον πολυχώρο «Αθηναΐς»

Αέρας ανανέωσης φυσάει στον οίκο «Βέργος» που ανακοίνωσε την πρώτη δημοπρασία της φετινής σεζόν, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Με ένα καινούργιο και ιδιαίτερα χρηστικό σε κινητά και ταμπλέτες site (vergosauctions.com), ο Ανδρέας Βέργος «μετακομίζει» από το Σύνταγμα στον Βοτανικό όπου θα παρουσιάζει τις δημοπρασίες του, στον γνωστό πολυχώρο «Αθηναΐς».

Τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, τα έργα θα εκτεθούν το τριήμερο πριν το γεγονός, από την Δευτέρα 21 έως και την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. Ήδη, έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες των έργων στην ιστοσελίδα του οίκου, όπου ο χρήστης μπορεί να χαρεί λεπτομέρειες σε υψηλή ευκρίνεια. Παρέχει ακόμη ενδιαφέροντα νέα από την ελληνική και παγκόσμια σκηνή της τέχνης, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα η ιστοσελίδα θα συμπεριλάβει μόνιμο πωλητήριο έργων, online δημοπρασίες καθώς και τη δυνατότητα για online συμμετοχή στις φυσικές δημοπρασίες.

Από την ερχόμενη δημοπρασία ξεχωρίζουν βεβαίως τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής τέχνης, των οποίων τις δημιουργίες έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά: Κ. Βολανάκης, Κ. Μαλέας, K. Παρθένης, Σ. Παπαλουκάς, Ν. Λύτρας, Φ. Κόντογλου και άλλοι συνθέτουν μια μικρή Πινακοθήκη της εγχώριας εικαστικής σκηνής. 

Ιδιαίτερα προσφιλές μοτίβο στο έργο του Παρθένη, ο Φαέθων εμφανίζεται σε διάφορες αλληγορικές συνθέσεις το περιεχόμενο των οποίων δεν είναι πάντα σαφές. 

Την πλειάδα των επιφανών δημιουργών συμπληρώνουν σημαντικοί δημιουργοί της νεοελληνικής τέχνης, μεταξύ των οποίων οι Δ. Διαμαντόπουλος, Γ. Γαΐτης, Τάκης, Παύλος (Διονυσόπουλος), Α. Ακριθάκης, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Α. Φασιανός, Κ. Τσόκλης, Δ. Μυταράς και πολλοί ακόμη καταξιωμένοι καλλιτέχνες με μνημειακά αλλά και μικρότερα έργα. Για παράδειγμα ο Τάκης, που πρόσφατα τίμησε η Tate σε μεγάλη αναδρομική έκθεση, παρουσιάζεται με έργα που εκτιμώνται από 20.000 έως 30.000 ευρώ, αλλά και με ένα γλυπτό που βγαίνει στις 3.000 ευρώ (lot 17, «Magnetic sphere» έκδοση σε 100 αντίτυπα, υπογεγραμμένο στη βάση: Takis, 1990). 

Τάκης «Magnetic sphere», 1990

Οι συλλέκτες που αγαπούν τις αυτοπροσωπογραφίες των ζωγράφων θα βρουν δύο μοναδικά στο είδος τους έργα: το ένα φέρει την υπογραφή του Μίμη Βιτσώρη (lot 36, εκτιμ. τιμή 5.000 έως 7.000), το άλλο μας δείχνει νεαρό τον Κωνσταντίνο Μαλέα (lot 9, εκτιμ. τιμή 15.000 έως 20.000, π. 1901-1907). Και τα δύο πορτρέτα έρχονται από την περίφημη συλλογή του θρυλικού συλλέκτη Γιάννη Περδίου. 

Αυτοπροσωπογραφία του Κ. Μαλέα (1901-1907)

Κοντά στα ζωγραφικά και γλυπτά έργα, προσφέρονται όπως μας έχει συνηθίσει ο οίκος, ιστορικά και φιλελληνικά αντικείμενα σε τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ. Κεντήματα, κεραμικά, κοσμήματα – ως και μία ξύλινη έλικα αεροπλάνου από το 1927 (lot 211 από 2.000 – 3.000 ευρώ) – συνθέτουν ένα ξεχωριστό ιστορικό πανόραμα. Πρόκειται για μία συλλογή εξαιρετικά σπάνιων αντικειμένων που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών και όσων θαυμάζουν την ελληνική ιστορία, ειδικότερα ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Προσωπογραφία Μαρίνου Βέγια από τον Διονύσιο Βέγια

Πορτρέτο του Μαρίνου Βέγια από τον Διονύσιο Βέγια. Ο Μαρίνος Βέγιας διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής της Ιονίου Πολιτείας. Εδώ εικονίζεται με το παράσημο του τάγματος των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου, που του απονεμήθηκε από τους Άγγλους το 1825. Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο κάτω αριστερά: Διονύσιος Βέγιας εποίει / Αργοστολίω Κεγαλληνίας αωλθ΄ [1839]