Ένα χρόνο προετοιμάζονταν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης για το χτύπημα

Ένα χρόνο προετοιμάζονταν οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης για το χτύπημα

Μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον ενός έτους, διήρκεσε η προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης στην Βαρκελώνη -συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής και πνευματικής προετοιμασίας των δραστών. Μιας επίθεσης που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 15 ανθρώπους. 

Ο ισχυρισμός ότι «η ριζοσπαστικοποίησή τους συντελέστηκε γρήγορα είναι ψέμα», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα el Pais ένας ξάδελφος δύο εκ των δραστών, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος. Πρόσθεσε δε ότι «επί ένα τουλάχιστον χρόνο, πραγματοποιούνταν συναντήσεις του ιμάμη με ορισμένους εκ των δραστών εκτός τζαμιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιμάμης Abdelbaki Es Satty χρησιμοποιούσε το βαν του ως τόπο συνάντησης με τους Mohamed Hichamy, τον αδελφό του Omar,  καθώς και τους Moussa Oukabir and Youssef Aalla. Εκεί, κάθε φορά, έμεναν περισσότερες από δύο ώρες, ενώ τηρούσαν όλους τους κανόνες της συνωμοτικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν συναντούνταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, στο τζαμί είτε στον δρόμο, αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο ως απλό γνωστό, με ένα χαιρετισμό και τίποτε άλλο θα μπορούσε να κινήσει υποψίες.

Η πηγή της εφημερίδας ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι δράστες «απαλλάγηκαν από τον φόβο τους για τον θάνατο» τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια του Ραμαζανιού. «Νομίζω ότι από τότε και μετά γνώριζαν τι επρόκειτο να κάνουν. Από εκείνη τη στιγμή καιμετά άρχισαν να έχουν μια πολύ συναισθηματική σχέση με τις μητέρες τους και με τις οικογένειές τους, έμεναν για πολλές ώρες στο σπίτι, μαζί με τους συγγενείς τους». Πρόκειται, όπως σημειώνει η εφημερίδα, για μια συμπεριφορά που έχει αναγνωριστεί σε πολλούς νέους μουσουλμάνους που έχουν ασπαστεί τον εξτρεμισμό, στο διάστημα προτού φέρουν σε πέρας μια επίθεση.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελόνη και την Καμπρίλς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέρχεται στους 15, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο θύμα που αναγνωρίστηκε είναι ένας άνδρας 34 ετών από τη Βιλαφράνκα ντε Πενέδες, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο που είχε διαφύγει από έλεγχο της αστυνομίας μερικές ώρες μετά το μακελειό στη Βαρκελόνη και το οποίο επανεμφανίστηκε στη συνέχεια κοντά στη Βαρκελόνη, στο Σαντ Ζουστ Ντεσβέμ. Οι αστυνομικοί δεν είχαν συνδέσει μέχρι τώρα το περιστατικό με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, οι αρχές της Βαρκελώνης διοργανώνουν μεγάλη συγκέντεωση μνήμης για τα θύματα, προκειμένου να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνει η πόλη ανοιχτή και δημοκρατική, μακριά από τον φόβο και την τρομοκρατία.

 

Φωτογραφία: Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image

 

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ο καταζητούμενος Γιουνές Αμπουγιακούμπ ο οδηγός του βαν