Ένα «γονατογράφημα» ανοίγει νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ

Ένα «γονατογράφημα» ανοίγει νέο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ

Της Αγγελικής Κώττη

Αν και δοκίμασε στην αρχή να μεταβιβάσει αρχαιολογικούς χώρους και τη διαχείρισή τους στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει ατάκτως μετά την τεράστια κατακραυγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει ακάθεκτη.

Με δήλωση του ίδιου του γραφείου Τύπου (!) κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως δεν ψήφισε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Ρύθμιση που (δικαίως) έχει χαρακτηριστεί «γονατογράφημα» από την τομεάρχη Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο χαρακτηρισμός εξηγεί την στάση της ΝΔ αλλά τίποτα δεν εξηγεί το ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κρύβεται πίσω από το γραφείο Τύπου για να «καρφώσει» τη ΝΔ.

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υποχρεώνεται, μετά από επίμονο κοινοβουλευτικό έλεγχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αναδίπλωση» είχε δηλώσει στις 14 Μαΐου η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Το πράττει εννέα ολόκληρους μήνες μετά την αποκάλυψη της μεταβίβασης στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας. Με ένα πρόχειρο, προεκλογικό γονατογράφημα εξασφαλίζει το αυτονόητο: Ότι η πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται από το ελληνικό Κράτος. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, όμως, ότι αυτή η κυβέρνηση υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία του».?

«Η ΝΔ ψήφισε 'παρών' στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΠΟΑ για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» είναι ο τίτλος του δελτίου Τύπου. Ακατανόητο να εκδίδεται κείμενο με κριτική εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από γραφείο Τύπου υπουργείου. Κριτική σε κόμματα γίνεται συνήθως μέσω κομμάτων. Είμαστε όμως σε προεκλογική περίοδο…

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται, η ΝΔ ψήφισε «παρών» στην «εμβληματική» (θα ήθελαν;) θωράκιση της κυριότητας και της διαχείρισης των ακινήτων της πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται και μετά το 1453.Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ (πίσω από το γραφείο Τύπου) αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Πολιτιστική κληρονομιά για τη ΝΔ φαίνεται πως σημαίνει αρχικά μια υποκριτική ανησυχία σε υψηλούς τόνους, που στη συνέχεια αναπτύσσεται σε πολιτική εκμετάλλευση, σε επιθέσεις και κοινή ρητορική προκειμένου να καλύψει την υπογραφή που έχουν βάλει οι Υπουργοί της το 2013-2014 σε μεταβιβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι τα ακίνητα Πλάκας, αλλά και πωλήσεις δημοσίων ακινήτων με δυσμενέστατους όρους, μεταξύ αυτών και του ίδιου του κτηρίου που στεγάζεται το ΥΠΠΟΑ».

Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουν την τακτική του «ψεύδεσθαι» προσπαθώντας να πείσουν πως ουδέποτε μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑΔ «ούτε ένα ακίνητο πολιτιστικής κληρονομιάς». Και εξηγούν πώς έβαλαν χέρι στον εξαιρετικό αρχαιολογικό νόμο που έχει η χώρα. Παρότι πέρασαν εννέα μήνες από τότε που ξεσκεπάστηκε η μεταβίβαση, και θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλή δουλειά, το απέφυγαν. Το αποτέλεσμα είναι μια τροπολογία με την οποία αντικαθίσταται ένα ολόκληρο άρθρο, εντελώς στο γόνατο. Αυτήν, λοιπόν, την παρέμβαση χωρίς καμία επιμέλεια και σοβαρότητα στον νόμο 3028/2002 ήθελαν να ψηφίσει η αντιπολίτευση. Ευτυχώς που δεν το έκανε.